Vés al contingut
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) Justícia i Pau Espanya, juntament amb Càritas, CONFER i el Sector Social de la Companyia de Jesús i les comissions d'aquestes que treballen amb els refugiats i migrants han enviat una carta al president en funcions, Mariano Rajoy, on li demanen que freni la deriva causada per al tancament de fronteres. La carta li han fet arribar avui al matí, al Palau de La Moncloa, just abans de la seva compareixença al Congrés en la sessió de Control al Govern. A continuació podeu llegir l'extracte, que han fet públic, de la carta enviada.

Les entitats d'església que treballen amb refugiats i migrants demanen al president en funcions, Mariano Rajoy, que freni la deriva causada per al tancament de fronteres.

Davant l’inici de les devolucions a la frontera est de la Unió Europea, Justícia i Pau, Càritas, CONFER i el Sector Social de la Companyia de Jesús insten al Govern en funcions perquè “Espanya contribueixi a frenar la deriva, causada pel tancament de fronteres i retrocessos de drets humans, en què es troba immersa Europa i contribueixi activament a protegir els drets i la dignitat de les persones refugiades i migrants”.

En la missiva remesa al Palau de La Moncloa, es denuncia que, des de la firma de l'acord entre la Unió Europea i Turquia, la situació s’ha deteriorat greument a Grècia. Les entitats volen recordar, respecte a això, que en el comunicat conjunt del passat 22 de març (que també va tenir el suport del President de la Comissió Episcopal de Migracions) ja expressaven el seu rebuig a l’acord considerat “inhumà, deshumanitzant, discriminatori i que limita”.

"Els centres d'acollida, com s'afirmà textualment al comunicat" s’han convertit en centres de detenció on es priva de les llibertats i d’altres drets a les persones refugiades. Les notícies són cada dia més alarmants, les expulsions previstes a Turquia no presenten garanties. No podem assistir de manera passiva a la flagrant vulneració dels drets fonamentals, dels valors i dels principis humanitaris bàsics”.

A més a més, Justícia i Pau, Càritas, CONFER i el Sector Social de la Companyia de Jesús formulen cinc peticions concretes al president en funcions per tal que:

1. Lideri en el ple de la Unió Europea una política d’asil comuna que brindi protecció i acollida a les persones refugiades, complint amb la Convenció de Ginebra, la Carta Europea de Drets Fonamentals i, a més a més, que compleixi amb els textos internacionals. Per impulsar aquest compromís, cal que compti amb el suport de tot el Congrés dels Diputats.

2. Compleixi urgentment amb els compromisos assumits per Espanya sobre la reubicació i l'assentament de les persones refugiades. No té cap credibilitat l’acord amb Turquia si no va acompanyat de persones que comencin a arribar d’una vegada a Espanya, des de Grècia i des dels països pròxims als conflictes, en les pròximes setmanes. Canadà ho ha fet, per què Espanya no?

3. Promogui vies d’accés legals i segures per a les persones refugiades a Espanya a través de figures com els visats humanitaris, l’agilització de la reunificació familiar, beques o qualsevol altre programa o mecanisme que permeti l’entrada i estada legal a Espanya, i instrueixi als corresponents Ministeris d’Assumptes Exteriors i Cooperació, Interior i Educació, Cultura i Esport en relació a les seves respectives competències.

És molt important que Espanya i els altres països assumeixin compromisos concrets per admetre a refugiats en els diferents països, ja que, sense ells, l’acord europeu per a retornar a Turquia a les persones que entren per Grècia no té credibilitat possible. Com pretén Europa impedir les entrades irregulars si no hi ha forma d’entrar legalment?

4. Augmentat els compromisos en ajuda humanitària i en ajuda oficial al desenvolupament, que han sigut desmantellats en l’última legislatura. La Cimera Mundial Humanitària del mes de maig és una excel·lent oportunitat en aquest sentit.

5. Impulsar des del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, mesures que promoguin la pau i la resolució de conflictes a Síria.

La missiva conclou amb la petició d’una reunió urgent amb el president en funcions Rajoy, amb l’objectiu que les entitats puguin conèixer de primera mà la posició del Govern en funcions i, al mateix temps, “explicar de manera més extensa les propostes citades i oferir la nostra col·laboració per avançar en la seva formulació”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.