Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) "Monsenyor Romero volia una Església al servei de la humanitat i dels pobres, i això és també el que vol el Papa Francesc", afirma el jesuïta alemany Martin Maier, expert en la figura d'Óscar Romero i la teologia de l'alliberament. Maier ha participat aquest dimarts a Cristianisme i Justícia en un diàleg amb el també jesuïta i teòleg José I. González Faus amb motiu del 35è aniversari de la mort de Monsenyor Romero, assassinat el 24 de març de 1980 a El Salvador. Aquest acte forma part del programa 'Màrtir del poble', en què participen diverses entitats.

El passat 3 de febrer, recordava Maier a l'inici de la seva intervenció, a El Salvador van tocar totes les campanes, perquè es va anunciar que el papa Francesc havia signat el decret que reconeix el martiri de Romero. Fa pocs dies s'ha fet públic que la cerimònia de beatificació de Monsenyor Romero tindrà lloc el proper 23 de maig al país centreamericà. Aquest ha estat un pas molt important, ja que, com va explicar Martin Maier, el procés de beatificació d'Óscar Romero ha estat obstaculitzat durant molt de temps, per una part de l'església que no va acceptà la seva manera de comprometre's amb els pobres, i també per part d'aquells que a El Salvador van celebrar la seva mort.

En la seva intervenció, el jesuïta alemany, autor del llibre 'Óscar Romero. Mística y lucha por la justicia' (Herder), va repassar el procés que va experimentar Romero en relació a la teologia de l'alliberament i al seu compromís amb el poble de El Salvador, i com el fort impacte que li va causar l'assassinat del sacerdot jesuïta Rutilio Grande va provocar en ell un canvi personal que capgirà la seva posició sobre la teologia de l'alliberament i el pensament d'Ignacio Ellacuría i els jesuïtes de la UCA, amb els que havia estat fins llavors molt crític.

"Allò central de la teologia de l'alliberament és l'opció dels pobres", recorda Maier, i és per això que considera que és avui vigent. "En Romero tenim una inspiració per a l'Església pobre i pels pobres en la que ens insisteix el papa Francesc". José I. González Faus en la seva intervenció va insistir en aquesta idea. Recordà també el canvi experimentat per Romero i com es deixà afectar per la realitat que va veure, i com això el portà de la caritat a la lluita per la justícia. González Faus va defensar també el compromís de l'Església amb els pobres, citant precisament a Romero quan afirma que "una Església que no és perseguida, sinó que busca conservar els seus privilegis, no és l'Església de Jesús."

Aquí podeu veure el vídeo sencer de l'acte 'Teologia de l'alliberament: de la condemna a la rehabilitació', amb les intervencions de Martin Maier i José I. González Faus.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.