Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(Jesuïtes) Les figures femenines dels relats de la Passió són les protagonistes del recés de Quaresma en línia que proposa aquest any el portal web EspaiSagrat, de la Companyia de Jesús. La meditació de la Passió, tal i com la transmeten i viuen les dones que acompanyen Jesús és el fil que ajuda a guiar la pregària en aquests dies de Quaresma, durant els quals ens preparem per a celebrar el misteri pasqual. Aquest recés, a través de petites i senzilles indicacions i textos, vol ser una ajuda per a totes aquelles persones que vulguin aprofitar el temps de Quaresma com a oportunitat per a fer una aturada.

L’Evangeli de Joan esmenta les dones que estaven al peu de la creu vetllant el darrer alè del Crist. D’algunes en sabem el nom: Maria Magdalena, Maria, mare de Jaume i Josep, Salomé i, per descomptat, Maria, la seva mare. Altres no sabem qui són: l’Evangeli de Lluc esmenta les filles de Jerusalem que ploren per ell en el seu camí cap a la creu. D’altres intervenen d’una manera o altra en el relat: Marta i Maria de Betània, la serventa al pati del gran sacerdot o la dona de Pilat. Són figures que sovint ens poden passar desapercebudes, enmig dels esdeveniments ràpids i dramàtics dels Evangelis d'aquests dies, però cadascuna d'aquestes dones, d'una manera o d'una altra, tenen un encontre amb Jesús que les transforma, i que ens qüestiona a nosaltres mateixos sobre actituds i experiències de la pròpia vida.

Així, a través de set fragments bíblics en què apareixen aquestes figures femenines, serem interpel·lats per la fe de Marta; la generositat de Maria de Betània; l'acusació de la dona que treballava a casa del gran sacerdot i que provoca la primera negació de Pere; el coratge i la integritat en la lluita per la justícia Clàudia, la dona de Pilat que s'adona de la injustícia que s'està comentent amb Jesús; la misericòrdia i la compassió de les "filles de Jerusalem" que acompanyen Jesús en la crucifixió i que miren d'esmorteir el seu dolor; la lleialtat i l'amor de les dones que vetllen la creu, entre les quals Maria, la seva mare; i la fidelitat i devoció de Maria Magdalena que serà la primera en veure el Crist ressuscitat.

Un recurs de pregària virtual

Espai Sagrat és una web de pregària creada i impulsada per la Companyia de Jesús des de 1990. S'inicià a Irlanda en anglès i ràpidament es va extendre arreu del món. Actualment està disponible en 20 llengües diferents, entre elles el català. Ofereix una pregària diària guiada on-line, a més d'altres propostes i recursos en l'àmbit de l'espiritualitat, com el recés que es publica cada any coincidint amb els temps d'Advent i Quaresma.

El recés de Quaresma 'Les dones de la Passió' es pot realitzar en la seva versió en línia a través d'aquest espai web en el que setmanalment aniran apareixen els set moments de pregària. Però també es pot descarregar el text del recés complet en pdf, per tal de poder-lo adaptar cadascú al temps disponible, dedicant-hi una jornada sencera, per exemple. També el trobareu al web www.pregaria.cat

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.