Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(CR) El papa Francesc acaba de parlar per primer cop davant del Congrés dels Estats Units. El discurs del bé comú ha posat dempeus vàries vegades als congressistes, als qui ha demanat treballar per la dignitat humana i en favor dels processos de diàleg des del coratge i l'audàcia política. Aquí podeu llegir el discurs íntegre en català.

“Un bon polític sempre opta per generar processos en comptes d'ocupar espais”. Amb aquest plantejament s'ha referit el papa a com els governants haurien de gestionar els conflictes d'arreu del món. “Tots coneixem i estem summament preocupats per la inquietant situació social i política del nostre temps del nostre temps”. “El món –ha dit és cada cop més un lloc d'atrocitats”.

No han faltat al·lusions directes a l'actual crisi dels refugiats o a la necessitat d'abolir el tràfic d'armes i la pena de mort. En l'àmbit social i laboral el papa Francesc ha tornat a denunciar les estructures socials que generen esclavitud i marginació, mentre que ha lloat les vocacions empresarials encaminades al bé comú i a la generació de llocs de treball.

Quant als refugiats ha fet una petició explícita als congressistes: “No ens deixem intimidar pels números”. I els ha encoratjat a “mirar els seus rostres, escoltar-los i mirar de buscar la millor resposta, una resposta que sempre sigui humana, justa i fraterna”.

També ha assegurat que “La gent d'aquest continent no ens espantem dels immigrants perquè molts de nosaltres ho vam ser”. I tot seguit ha reblat el clau: “És difícil jutjar el passat amb els criteris del present. Però quan l'estranger ens demana ajuda, no podem cometre els pecats i errors del passat”.

Per això ha cridat a viure “de la forma més noble possible” i ha demanat educar “les noves generacions perquè mai donin l'espatlla als veïns”.

Lincon, Luther King, Day i Merton

El papa Francesc ha vehiculat el seu discurs amb “tres fills i una filla d'aquesta terra, quatre representants del poble nord-americà. Així ha destacat la llibertat d' Abraham Lincon; la ertat en pluralitat de Martin Luther King; la justícia social que va encarnar Dorothy Day i el diàleg i l'obertura a Déu de Thomas Merton.

Són, segons Bergoglio, “reserves culturals” que li han permès expressar un desig concret: “Que aquesta ànima segueixi prenent forma perquè els joves puguin heretar i viure en una terra que ha permès a molta gent somiar”.

Altres fonamentalismes

Amb el rerefons de la dignitat humana, ha demanat “estar atents a qualsevol fonamentalisme religiós” i “protegir la llibertat de les persones”. I ha reconegut: “Som conscients que cap religió és immune a diverses formes d'aberració individual o extremisme ideològic”.

D'altra banda, tal com ja va desgranar en l'encíclica Laudato si', ha demanat respondre al desafiament mediambiental limitant “ el nostre poder en favor d'un progrés més humà”.

La regla d'or del papa

Durant el parlament, el papa Francesc s'ha referit diverses vegades a una regla d'or: “Fes als altres allò que vulguis que et facin a tu”. Així ha demanat als congressistes que evitin una temptació contemporània: la de descartar tot allò que ens molesta”.

L'argumentari ha seguit així: “Si volem seguretat, donem seguretat; si volem vida, donem vida; si volem oportunitats, oferim oportunitats” perquè “el paràmetre que usem amb els altres serà el paràmetre que el temps usarà amb nosaltres”, ha conclòs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.