Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Tarragona, Tortosa i Solsona tancaran a finals de mes el termini per lliurar les respostes que orientaran la segona fase del Sínode de Bisbes sobre la família, mentre que les secretaries generals de la resta de diòcesis catalanes ho faran en un mes i mig. Queden pocs dies per treballar el qüestionari que ha d'orientar els bisbes sobre 'La vocació i la missió de la família en l’Església i en el món' i des de CatalunyaReligió.cat hem preguntat com s'ha distribuït el document i quin treball se'n farà en cada cas.

Els arxiprestats i la majoria de delegacions diocesanes han estat els principals òrgans de difusió. Els bisbats han demanat als arxiprestats que els temes del sínode es treballin a totes les parròquies com considerin convenient. També s'ha reforçat la comunicació, en alguns casos, amb una petició adreçada a tots els capellans i diaques, siguin o rectors d'una parròquia.

A Tarragona aquest reforç s'ha fet adreçant-se a diferents comunitats religioses i laiques amb missió pastoral, així com al personal de l’Arquebisbat. Aquest arquebisbat ha encomanat explícitament al delegat de pastoral familiar que fes arribar el qüestionari als moviments arxidiocesans d'aquest àmbit mentre que, per la seva banda, el consell del presbiteri i el consell pastoral són els principals òrgans que han assumit la gestió del qüestionari.

A Barcelona, en canvi l'arquebisbe Lluís Martínez Sistach ha assumit personalment la invitació a participar de les preguntes sinodals. I, per tant, la delegació de pastoral familiar no juga cap paper en la recollida de respostes. L'arquebisbat ha publicat el qüestionari i ha fet una crida oberta a "participar" lliurement i "donar la seva opinió". Les respostes les recull la Secretaria General fins abans del 15 de març. Tampoc hi ha intervingut explícitament la delegació de Solsona, on són els rectors els qui decidiran si treballen les preguntes en reunió arxiprestal o convoquen alguns matrimonis per elaborar plegats aquesta reflexió.

La pastoral familiar més activa

On sí que s'ha comptat amb la delegació de pastoral familiar és a Terrassa. Famílies, moviments familiars, equips i grups de matrimonis ja van ser cridats a respondre el qüestionari en la primera part del sínode i han treballat el material previ i posterior a l'assemblea de bisbes del mes d'octubre. “Aquests documents són tema d'estudi de la Taula de la Família”, explica mossèn Gaspar Borda, membre de la delegació junt amb Miquel Creus i Montse Prats. Terrassa dedicarà tres moments de trobada diocesana per treballar el sínode: la setmana anual de la família el mes de març; l'aplec de famílies del mes de juny; i les Jornades Transmet que se celebraran al darrer trimestre de l'any.

El bisbat de Lleida ha promogut diferents grups de treball i s'ha fet arribar el qüestionari a les diferents unitats pastorals, i a totes les comunitats i parròquies. També ho han rebut i ho treballen totes les delegacions diocesanes.

“La veritat és que el text supera el que qualsevol comunitat de base pugui contestar”, reconeix Víctor Manuel Espinosa, secretari general del bisbat. Contra aquest escull, Lleida ha optat per fer “una petita catequesi” abans d'entrar en cadascun dels apartats del qüestionari. Una fórmula que servirà als grups per tenir un major context, necessari perquè “moltes vegades el que s'hi descriu representa tota l'església universal i, per tant, pot no reflectir la realitat familiar de la nostra societat”.

Els punts que poden generar més controversia són considerats a Lleida com un element més de "convivència quotidiana". Referint-se en concret a les preguntes sobre les parelles homosexuals i dels divorciats, Espinosa diu que fa temps que practiquen “l'acollida i l'acompanyament personalitzat” i entén que aquesta praxis orientarà les aportacions de la diòcesi.

I a Sant Feliu de Llobregat, la delegació de Família i Vida té previst un grup de treball sobre el document amb representació dels arxiprestats i moviments presents a la diòcesi.

Pautes i jornades dedicades a preparar el sínode

El bisbat de Girona ha difós també unes pautes per incentivar i ajudar el treball del qüestionari. Tot el material es pot consultar al seu web i s'ha posat a disposició dels arxiprestats, que l'hauran de retornar a finals de mes.

Un complement de caràcter sectorial que també aportarà conclusions a l'estudi és la IV jornada diocesana familiar, que se celebrarà el 8 de març. Diferents moviments i grups parroquials aprofundiran en el qüestionari, en una jornada que enguany comptarà amb la participació del bisbe Ricardo Mensuali, membre del Consell Pontifici de la Família.

El bisbat de Tortosa, segons informa el vicari general José Luis Arín, va reunir totes les delegacions i representats arxiprestals per a treballar aquest tema. La diòcesi de Vic també ha fet aquest crida conjunta als responsables de totes les delegacions.

La síntesi de resultats

Totes les secretaries generals hauran de sintetitzar les respostes de l’arxidiòcesi i lliurar-les abans del 27 de març al Vaticà. Aquesta fase complementa la primera consulta que ja es va promoure en l'anterior sínode extraordinari.

La XIV Assemblea ordinària del sínode de bisbes, que se celebrarà a Roma del 4 al 25 d’octubre de 2015, tindrà com a pauta aquest segon estudi, que vol donar dinamisme a la pràctica pastoral en l'àmbit de les famílies: una proposta que evita “els esquemes i les perspectives pròpies d'una pastoral que aplica la doctrina” per poder atendre “la situació real de les famílies”. De fons, hi ha la crida del papa Francesc a la “cultura de la trobada” que entén l'Església des de la seva condició d'”hospital de campanya”.

Aquí podeu llegir el qüestionari previ de la XIV Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes 'La vocació i missió de la família en l’Església i en el món contemporani'.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.