Vés al contingut
Catalunya Religió dv. 6/05/2016
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) Aquest dijous ha tingut lloc al Centre Tarraconense El Seminari l’acte de presentació de la catalogació i digitalització del fons documental de la Província Eclesiàstica Tarraconense. Aquesta demarcació territorial eclesiàstica, basada en l’antiga província romana civil de la Tarraconense, es va anar perfilant entre els segles IV i VI però va ser el papa Lleó el Gran, l’any 417, el qual va establir una organització eclesiàstica inspirada en l’estructura administrativa de l’imperi romà, amb províncies liderades pels metropolitans i diòcesis presidides per bisbes.

Mossèn Manuel M. Fuentes, director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà, va explicar breument la història de l’Arxiu des de la seva creació a principis del segle XX. Diversos motius van determinar la creació de l’arxiu diocesà, impulsat pel cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, com ara evitar la possible pèrdua de documentació, assegurar la seva conservació i afavorir-ne la consulta.

El fons digitalitzat està format per tres grans sèries de documentació. La primera fa referència als Concilis Provincials celebrats entre els 1336 a 1758 on es recull les deliberacions i els acords presos en les reunions dels diferents bisbes de la província eclesiàstica sobre qüestions de doctrina i disciplina eclesiàstica. Una segona sèrie són els Sínodes Diocesans, és a dir, les reunions del bisbe amb els seus preveres per estudiar els problemes de la vida espiritual i donar vigor a les lleis eclesiàstiques, promovent la vida cristiana, fomentant el culte diví i la pràctica religiosa. I, finalment, els processos de corts catalanes celebrades a Perpinyà entre els anys 1473 i 1479, i a Barcelona l’any 1481.

Per la seva part, el tècnic de l’Arxiu Arxidiocesà, Joan Maria Quijada, va explicar el tipus de documentació que es troba a la pàgina web de l’Arxiu com també el procediment a seguir per a cercar la documentació del fons documental de la Província Eclesiàstica Tarraconense. 

L’acte va comptar amb l’assistència dels bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya, reunits en la Conferència Episcopal Tarraconense al Santuari de la Mare de Déu de Loreto, a Tarragona.

Consulta online    

La digitalització d’aquest fons, que s’ha realitzat gràcies a la col·laboració de l’empresa Dinser Servicios Informáticos, es pot consultar a la pàgina web de l’Arxiu històric Arxidiocesà de Tarragona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.