Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Escola Pia) Joan Florensa i Aniol Noguera, responsable de l’Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya i investigador respectivament, han localitzat un plec de 30 pàgines en format foli que han atribuit a Josep de Calassanç. Al document, trobat a l’Arxiu Diocesà d’Urgell, hi ha algunes anotacions del fundador dels escolapis. És tot en llengua catalana, excepte paraules llatines que s'saven segons el costum de l’època.

El text no està signat, ni el nom de Calassanç hi figura enlloc. De totes maneres, apunten Florensa i Noguera “no dubtem de l’autoria per l’estil inconfusible de la lletra i per un signe que hi trobem algunes vegades i que ell acostumava posar en les còpies de les cartes, en el llibre copiador i en les actes dels capítols dels canonges. És com una rúbrica sense posar-hi el nom.” El document trobat reuneix les actes d’una visita als arxiprestats de Tremp, Balaguer, Guissona, Agramunt i Sanaüja el 1587.

Creiem que aquest document és una bona aportació per a la biografia de Calassanç”, expliquen Florensa i Noguera, “però al mateix temps ofereix bones i noves dades per a la historia local dels pobles visitats, per a la del bisbat d’Urgell i per a la de Catalunya en general.” I és que hi ha detalls molt concrets de les parròquies visitades, entre elles la de Peralta de la Sal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.