Vés al contingut
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) Reconeixement a Justícia i Pau per la seva tasca en favor de la reinserció social dels interns dels centres penitenciaris catalans. El Departament de Justícia de la Generalitat ha decidit distingir públicament aquesta entitat pel seu servei destacat en l'àmbit dels Serveis Penitenciaris. El lliurament tindrà lloc aquest divendres a la tarda, al Saló d’actes de la Ciutat de la Justícia, i requereix inscripció prèvia.

Es tracta de les distincions que, junt a d'altres persones, entitats i institucions, cada any atorga el Departament amb la finalitat de reconèixer als professionals i entitats o col·lectius civils que treballen en aquest àmbit. El premi coincideix amb motiu de la Festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, que és patrona de la ciutat de Barcelona i patrona dels empresonats.

Per una cultura menys punitiva

La comissió de presons de Justícia i Pau va ser creada l’any 1987. Des d’aquell any, i de forma ininterrompuda, l'entitat pretén crear un clima de convivència i respecte, ajudar els reclusos tant com sigui possible en el seu procés de reinserció i vetllar pel respecte a la seva dignitat i els seus drets, així com promoure una cultura menys punitiva en la societat.

Aquesta actuació es desenvolupada per un equip format actualment per més de 40 persones voluntàries que actuen en nou presons catalanes. Les persones voluntàries, coordinades per Xavier Badia i el director de la mateixa organització, Eduard Ibáñez, realitzen visites regulars d’acompanyament socioeducatiu als interns, basades en l’escolta activa, així com activitats de caràcter docent, acompanyaments externs a interns i familiars d’interns i activitats culturals i col·laboren en diferents programes del Departament de Justícia i universitats catalanes adreçats a la reinserció social.

Cal dir que, de forma complementària a la tasca dels voluntaris, Justícia i Pau es dedica a la sensibilització social i la incidència política en favor dels drets humans i la reinserció dels reclusos, amb diferents activitats portades a terme en col·laboració amb el Grup de Juristes Roda Ventura i altres entitats. Al llarg de l’any, organitza debats, imparteix xerrades i conferències a escoles entitats diverses i participa en els mitjans de comunicació per tal de divulgar informació sobre la realitat penitenciària, la importància de la participació social i el funcionament de la justícia penal.

Des de l’entitat, agraeixen aquest reconeixement per part del Departament de Justícia i, sobretot la incansable i intensa tasca dels membres del grup de voluntaris de presons, pel seu treball compromès i silenciós al llarg de tota la seva trajectòria.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.