Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Com és habitual, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia tanca l’any amb la publicació d’una reflexió que recull les inquietuds i les fites més rellevants del 2013 i amb la celebració d’una vetlla de pregària per cap d’any dedicada als drets de les persones migrades aquest dimarts a l’església dels Jesuïtes del carrer Casp de Barcelona.

Les víctimes en la seva diversitat d’històries i de presències és el lloc des del qual Cristianisme i Justícia fa balanç de l’any que deixem enrere. La reflexió d’aquest any, "A nosaltres ens toca escollir", destaca quatre punts: l’augment de la desigualtat social, la necessitat de regeneració econòmica i política, la incertesa a l’entorn del projecte europeu i l’esperança desvetllada a l’Església per l’arribada del Papa Francesc. Tot i la preocupació per la situació que ens envolta, el centre no vol presentar una reflexió negativa ni apocalíptica i crida a mantenir l’esperança en temps difícils. Alhora interpel·la als lectors i els convida a passar del pessimisme a la responsabilitat.

Més pobres però, sobretot, més desiguals

El text denuncia que l’augment de la pobresa i la vulnerabilitat de moltes famílies, i la política de retallades dibuixen un escenari en el que “correm el perill d’acabar normalitzant el paisatge de misèria i pobresa quotidianes que ens rodeja”. Un paisatge que podria ser més greu, segons aquesta reflexió, si no fos per l’existència d’un teixit familiar i de iniciatives i moviments que eviten que moltes persones acabin caient en l’exclusió.

Sense regeneració econòmica no hi haurà regeneració política

Els esdeveniments d’aquest últim any confirmen que la recuperació dels valors en la pràctica pública vindrà només si hi ha també una regeneració econòmica. “Allà on el valor suprem és el diner, no hi podrà haver mai transparència”, assegura el text. Aquesta regeneració passa, entre d’altres canvis, per una economia més productiva i menys especulativa, una fiscalitat més justa, la lluita conra el frau fiscal, la limitació de les desigualtats salarials o una nova moral bancària.

Més Europa, però no aquesta Europa

L’Europa freda, economicista i tecnocràtica ha seguit erosionant el projecte europeu més polític i social”, diu la reflexió de Cristianisme i Justícia, que alerta de les tendències que s’estan reforçant a Europa arran de la crisi: el discurs de l’austeritat enfront de la solidaritat, l’auge dels moviments euroescèptics que invoquen un desmembrament del projecte europeu com a sortida a la crisi i la falta de contundència en la defensa dels drets fonamentals, com n’és exemple la falta d’una resposta davant la mort de milers d’immigrants a les costes europees o la col·locació d’elements punxants a les tanques frontereres.

Aires del Sud en l’Església

L’elecció del Papa Francesc i els seus primers gestos són acollits amb esperança. Es valora especialment la seva aposta per una Església pròxima a les persones i al seu sofriment, així com la voluntat de governar en diàleg, tot esperant que imprimirà un verdader canvi en l’estructura de l’Església.

“Acollir el desvalgut amb tanques tallants?” Cap d’any pels drets de les persones migrades

El proper dimarts Cristianisme i Justícia conjuntament amb la Fundació Migra Studium celebraran a l’església dels Jesuïtes del carrer Casp de Barcelona una vetlla de pregària de cap d’any dedicada als drets de les persones migrades i amb la denúncia de la col·locació de filats tallants a les tanques frontereres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.