Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) El conjunt de les obres socials de la Companyia de Jesús a Espanya acaben de llançar la campanya Hospitalitat.cat. Una crida a l’acollida i a la promoció d’una cultura de la solidaritat i la inclusió amb les persones migrants i refugiades que estan arribant a les nostres fronteres i a no oblidar les que no han pogut escapar dels conflictes, així com les que es troben en països en ruta.

Durant la presentació de la campanya, el jesuïta Alberto Ares, delegat del Sector Social dels Jesuïtes a Espanya, recordava que ens trobem davant la crisi de refugiats més gran des de la Segona Guerra Mundial, comptabilitzant ja més de 60 milions de persones desplaçades forçosament de la seva llar. La gran majoria romanen a països propers al seu, però la necessitat de buscar llocs segur i amb esperança de futur els empeny a creuar fronteres i arribar a Europa.

Combatre la indiferència

El Mediterrani s’han convertit en la frontera més desigual i mortífera del món. Els 3.771 morts registrats intentant arribar a Europa per mar el 2015 suposen un escàndol ètic. Són persones a les que, tant pel Dret Internacional com per humanitat, és necessari protegir. El compliment d’aquest dret pesa sobre els govern, però la ciutadania ha d'exercir també la seva part de responsabilitat. El papa Francesc denunciava fa un any la necessitat d’afrontar la"globalització de la indiferència". Per això la Companyia de Jesús ha volgut donar una resposta integral a aquesta situació llançant la campanya Hospitalitat.

Cooperació internacional als països d'origen

Des de l'Àrea de Cooperació Internacional, Dani Villanueva SJ, assenyala les causes i conseqüències dels conflictes a països com Síria o Sudan del Sud ja que és necessari "treballar en aquesta qüestió de manera transnacional, vinculant origen, trànsit i destí". Igualment, l'atenció als desplaçats no ha de fer oblidar els qui no han pogut escapar dels conflictes."Estem escoltant aquests dies als mitjans de comunicació la situació a Madaya, Síria, la que ja s’anomena ciutat de la guerra de la fam, on la població està privada de menjar i medicaments. O del recent agreujament dels enfrontaments a Sudan del Sud, dels que ens alertaven els nostres companys del Servei Jesuïta a Refugiats i que estan provocant desplaçaments des de i dins del país". Per tot això, la campanya Hospitalitat ofereix la possibilitat de col·laborar amb diverses iniciatives de desenvolupament als països d’origen.

Acollida i sensibilització

En l'atenció als migrants i refugiats, Miguel González, coordinador del Servei Jesuïta a Migrants a Espanya, explica que les iniciatives d'acollida han de "cobrir les necessitats i els drets de les persones refugiades i migrants des de tots els àmbits possibles; acollida temporal, allotjament d’emergència, en dependències parroquials, defensa i suport jurídic, suport psicosocial, formació sociolaboral, idiomes, acompanyament social i integració educativa de menors". Però la campanya treballarà també la sensibilització, amb diverses propostes i material didàctic “per afavorir la comprensió de la realitat i prevenir el racisme i la xenofòbia”.

Incidència política

Al mateix temps, i com ja s'ha vingut fent en els darrers anys, es vol "analitzar, investigar i proposar canvis polítics i reals que exerceixin l’impacte necessari en favor de la justícia per a aquestes persones, posant especial atenció a la Frontera Sud, a les persones que ja estan entre nosaltres i en la falta de coordinació de la resposta europea", com explica Cristina Manzanedo, responsable d'incidència del Servei Jesuïta a Migrants d'Espanya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.