Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Bisbat d'Urgell) La nit del dissabte van iniciar-se les representacions del Retaule de Sant Ermengol al Claustre de la Catedral de Sant Maria d'Urgell. Duraran, si la pluja no ho impedeix, totes les nits fins al dia 7 d'agost.

El Retaule de Sant Ermengol és un espectacle teatral que es representa des del 1957, durant la primera quinzena del mes d’agost. Els actors i tècnics d’aquest espectacle són un centenar de persones voluntàries que escenifiquen, en deu quadres, alguns episodis de la vida de Sant Ermengol, el bisbe d'Urgell des de l’any 1010 fins al 1035, i un personatge important de la història de Catalunya durant el segle XI, contemporani de l'abat-bisbe Oliba de Vic.

L'edició del Retaule de 2016 compta amb nous actors i actrius, tant en personatges de text, com en personatges de figuració. Ramon Ribó, que és actor de la companyia de teatre Assaig.9 de La Massana (Andorra) s’estrena com a bisbe Ermengol, compartint paper amb el Joan Aixàs.

Una altra de les novetats d’aquest any és la incorporació de nous elements i efectes visuals escènics que substituiran, per primer cop, l’ús del foc al Retaule, per qüestions de conservació del Patrimoni, sense perdre força ni realisme tradicional. Durant totes les funcions del Retaule s’escoltarà, en viu i en directe, el cant de la Sibil·la conservat a l’arxiu de la Catedral de La Seu d’Urgell, tal i com es feia als inicis de les representacions. El Cant de la Sibil·la sona a la primera escena del Retaule, l’escena del Mil·lenni, en què es parla de la fi del món, i és interpretat per la soprano Laura de Castellet. Durant la funció d'aquest dilluns 1 d’agost, tota la música del Retaule de Sant Ermengol sonarà en viu i en directe i anirà a càrrec del Cor de Cambra Caterva de La Seu d’Urgell.

El Retaule de Sant Ermengol té un Patronat que presideix Jesús Galindo, i el director artístic de l’espectacle és Joan Hernàndez. La primera funció de dissabte va comptar amb la presència de l'arquebisbe Joan-Enric Vives i del degà del Capítol Catedralici Xavier Parés.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.