Vés al contingut
Catalunya Religió

(Obra Social "la Caixa") REduïm, REutilitzem, REcelebrem. És la campanya Nadal en RE! que impulsa l'Obra Social "la Caixa", una campanya creativa i sostenible que té la voluntat de visibilitzar, per mitjà d’una instal·lació artística nadalenca, els residus que es generen a través del consum. Aquesta iniciativa s’emmarca en el programa Art for Change ”la Caixa”, que pretén fomentar l’art i la cultura com a eines de transformació social. Ja es poden lliurar les ampolles de plàstic a CaixaForum Barcelona perquè aquest Nadal es construeixi una instal·lació artística.

Basurama és l’encarregat de dur a terme les instal·lacions. Es tracta d’un col·lectiu que es dedica a la recerca, creació i producció cultural i mediambiental i que se centra en l’estudi i l’actuació en els processos productius, la generació de deixalles que aquests impliquen i les possibilitats creatives que susciten.

Nadal en RE! se celebra simultàniament per mitjà d’instal·lacions en els centres, CaixaForum Barcelona (amb ampolles d’aigua) CaixaForum Madrid (amb bosses de plàstic) i CaixaForum Saragossa (amb mobles vells). Des del 19 de setembre fins al 2 de desembre, en cada un dels centres s’estan recollint els diferents materials per fer les obres a partir de les aportacions dels mateixos visitants i tots els ciutadans que vulguin implicar-s’hi.

Cada una de les instal·lacions es relacionarà amb les façanes dels edificis de diferent manera, però totes elles amb la mateixa finalitat de desfigurar els seus límits i mostrar durant el període nadalenc una altra realitat. Davant d’una visió contemporània del Nadal com una època de consum, aquestes obres actuaran com a reflex invertit de la decoració nadalenca: mentre que aquella està orientada al consum, aquesta decoració estarà orientada al rebuig.

A CaixaForum Barcelona les ampolles de plàstic es col·locaran a l’exterior, just a l’entrada, suspeses a l’aire i amb una il·luminació interna que evocarà una gran nevada. Alhora es visibilitzarà l’excés d’ampolles que, en realitat, s’usen durant pocs segons per beure l’aigua que contenen, però que poden tardar 1.000 anys en degradar-se.

Basurama

Des del 2001 el col·lectiu estudia fenòmens inherents a la producció massiva de brossa real i virtual a la societat de consum i hi aporta noves visions que actuïn com a generadors de pensament i actitud. Detecta escletxes dins d’aquests processos de generació i consum que no només plantegen interrogants sobre la nostra manera d’explotar els recursos, sinó també sobre la nostra manera de pensar, de treballar i de percebre la realitat.

Basurama s’ha proposat detectar els residus allà on no seria tan obvi trobar-los i estudiar la brossa en tots els seus formats. S’ha convertit en un espai pluridisciplinari en el qual es desenvolupen simultàniament activitats dispars, però amb un enfocament comú. Hi tenen cabuda, juntament amb les arts visuals en la seva accepció més àmplia, tot tipus de tallers, ponències, concerts, projeccions i publicacions. Ha realitzat més de cent projectes en quatre continents, té la base a Madrid i una oficina permanent a São Paulo (Brasil) i a Bilbao (Espanya).

Art For Change ”la Caixa”

El programa Art for Change ”la Caixa” contribueix a la realització de projectes artístics que, amb la voluntat de millorar aspectes com el desenvolupament personal, la cohesió i la inclusió social de persones en situació vulnerable, a més participin de manera activa en el mateix projecte, com també projectes artístics que, com Basurama, s’impliquin activament en la millora mediambiental.

Gran part de les activitats d’Art For Change ”la Caixa” es duen a terme en el context de la programació dels diferents CaixaForum de tot l’Estat, com ara Nadal en RE!. En paral·lel a les seves iniciatives pròpies, el programa obre anualment una convocatòria per donar suport a activitats culturals o a artistes que contribueixin a la transformació personal i social de persones en situació de vulnerabilitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.