Vés al contingut
Catalunya Religió

La Facultat de Psicologia i Ciències de l'Educació Blanquerna de l'Esport ha organitzat la Jornada RedSocs, que va tenir per objectiu presentar els resultats del projecte “Redes sociales, Identidad y Género” (REDSocs) i reflexionar sobre l’impacte de les xarxes socials online en l’adolescència.

L'acte va començar amb la inauguració a càrrec del degà de la Facultat, Josep Gallifa. Tot seguit, Ursula Oberst va presentar els resultats del projecte REDSocs, tot destacant l’alt desequilibri d’estat de benestar que pot arribar a desenvolupar un jove durant l'etapa de secundària. En general, el primer contacte amb l’Institut, primer d’ESO, es caracteritza per un estat alt de benestar que baixa radicalment a mesura que avancen els estudis de secundària obligatòria.

La psicòloga social Dolors Reig va seguir la Jornada amb una conferència sobre la identitat del nou jove connectat. Reig va centrar la xerrada a parlar de la generació Millenials, els joves que han nascut entre 1980 i 1996, els quals han decidit trencar amb la idea que la felicitat es troba a partir de la feina i que han vist les xarxes socials online com una revolució per a la llibertat d’escollir qui volen realment ser. També va animar els adults, la generació Baby boomers, a demostrar que també saben utilitzar les noves eines digitals, per així reforçar la relació entre els joves i els pares o professors.

La taula rodona formada per Miquel Àngel Prats, Jordi Riera, Xavier Carbonell i Ursula Oberst, va servir per reflexionar entorn els reptes i les oportunitats que presenten les noves eines de comunicació. El Prats va mostrar exemples d’escoles que han centrat el seu mètode educatiu en les tecnologies digitals i va aconsellar que cal canviar el mètode d’ensenyar per estar preparat a la vida real. Riera va replantejar l’altra cara de la moneda. Va qüestionar si les noves tecnologies asseguren zones de comfort, recordant que un de cada quatre nens a Barcelona estan en zones de discomfort, afegint que un dels motius pels quals això va més a l’alça és a causa de les noves Tecnologies d’Informació i Comunicació (TIC). Carbonell va parlar sobre el capital social que poden generar les xarxes socials i que envers aquest tema cal una actitud més psicoeducativa i no tant d’etiquetar amb un diagnòstic. Oberst va complementar el discurs de Carbonell, dient que no pot haver-hi una addicció d’Internet, però sí una exageració de les conductes desadaptatives. Va presentar algunes de les conductes que s’han desenvolupat a partir de les xarxes socials, com és el cas del FOMO (Fear of missing out), la por social de perdre’s alguna cosa o sentir que la vida és menys interessant que la de les persones que es tenen al voltant.

L’intercanvi d’experiències entre els estudiants dels Jesuïtes de Sant Gervasi i l’IES Torre del Palau, ambdós centres TIC que han col·laborat amb el projecte REDSocs, va posar punt final a la Jornada que es va celebrar el passat dissabte 4 de març.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.