Vés al contingut
Catalunya Religió

(Direcció General d'Afers Religiosos) El director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; el conseller delegat del Grup Mémora, Juan Jesús Domingo, i el director de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), Francesc Torradeflot, han presentat aquest dijous la guia plurireligiosa de celebracions funeràries Duellum: no tan sols. Guia sobre celebracions funeràries de creences i conviccions.

Enric Vendrell ha explicat que “des de fa dos anys a la Direcció General d’Afers Religiosos treballem per normalitzar la diversitat religiosa, de manera que la ciutadania conegui la pluralitat de confessions que hi ha al nostre país, i aquesta guia té el valor de concretar un projecte en aquest sentit”.

El conseller delegat del Grup Mèmora, Juan Jesús Domingo, ha expressat que la motivació de la seva organització és la sensibilitat i el respecte a les famílies. “Les nostres instal·lacions, ha dit, són multiconfessionals i ens faltava ara donar resposta a les sensibilitats diverses i els requeriments particulars segons els diferents costums i creences”.

El director d’AUDIR, Francesc Torradeflot, ha explicat que la guia és d’accés lliure per internet i que es pot trobar als webs de les tres organitzacions que hi han col·laborat. Pel que fa al contingut ha dit que té l’objectiu de “ser una eina que permeti el procés d’acompanyament del traspàs” i que “és multiconfessional més que multireligiosa, perquè inclou també l’ateisme”.

En benefici de la ciutadania

D’altra banda, Torradeflot ha posat en relleu que “els veritables protagonistes d’aquesta guia han estat i són les diferents comunitats religioses”. “Han demostrat que no només poden dialogar sinó que poden fer projectes plegats en benefici de tots els ciutadans”, com ara per “trobar sentit al no sentit de la mort, quelcom transversal a totes les creences”, ha reblat.

El contingut, amb 165 pàgines, inclou fitxes informatives dels principals detalls de les pràctiques de cada confessió, de la manera de procedir en els moments abans de la mort, així com del tractament del cos o de com es desenvolupen els rituals que tenen lloc en el moment del funeral.

Aquesta guia és accessible en línia, i a més, està disponible en diferents petits formats segons cada tradició i model, perquè es puguin utilitzar ad hoc a demanda dels usuaris segons la tradició o creença. Es tracta d’un instrument per garantir que cap ciutadà no es quedi sense poder celebrar el traspàs d’un amic o d’un familiar per manca dels recursos que ofereixen les tradicions religioses i les conviccions no religioses per viure aquest moment amb prou qualitat humana i espiritual.

Les confessions incloses són les següents: Església catòlica; Esglésies cristianes evangèliques o protestants; Islam; Judaisme; Budisme; Església cristiana ortodoxa; Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies (mormons); Testimonis Cristians de Jehovà; Fe Bahá’í; Hinduisme, i Sikhisme. La Guia també dedica un apartat a l’Ateisme i un apartat a la Cerimònia interreligiosa i interconviccional.

Amb aquesta nova publicació es vol contribuir a normalitzar la diversitat i el pluralisme religiós present a la nostra societat, evitant prejudicis i afavorint la cohesió social.

La Generalitat va publicar l’any 2008 la Guia per al respecte de la diversitat de creences en l’àmbit funerari.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.