Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals –CR) Els canvis que va prometre la nova alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, arriben també a les festes de la Mercè. Enguany, per primera vegada, cap membre del consistori anirà a la tradicional missa dedica a la patrona de ciutat i que dóna nom a la festa. Un acte que presideix l'arquebisbe de Barcelona. Els regidors que vagin a la Basílica de la Mercè ho faran estrictament a títol personal.

Aquesta és una de les principals novetats del programa de la Festa Major d’aquest any, que aquest dimecres ha presentat Colau en roda de premsa. Des de l'arquebisbat de Barcelona no hi ha per ara cap reacció oficial però asseguren que no se'ls ha comunicat prèviament.

“La missa es celebrarà igualment, ja que l’Ajuntament respecta la pluralitat i la riquesa del teixit de la ciutat”, ha explicat Colau. La diferència és que no formarà part del programa municipal d’actes, i també s’ha “suprimit com a convocatòria municipal l’assistència a la missa” per part dels 41 regidors que formen el ple.

En els darrers anys, l’assistència de regidors a l’ofici era un motiu de polèmica per alguns grups. ICV-EUiA, que forma part de Barcelona en Comú, la coalició d’esquerres que va guanyar les darreres eleccions municipals, havia rebutjat assistir-hi.

Modernitzar l'Ajuntament

Colau ha assegurat que el nou mandat és una oportunitat per “actualitzar i modernitzar l’Ajuntament”, i ha assegurat que aquesta mesura es fa per “complir” la Constitució, que garanteix “l’aconfessionalitat” dels poders públics.

“Per principi democràtic, s’ha de separar la pràctica religiosa, que pertany a l’àmbit privat, de les pràctiques institucionals”, ha argumentat l’alcaldessa.

Segons que ha detallat, la decisió s’ha pres després de les peticions que havien fet “moltes entitats i persones, que portaven anys reclamant laïcitat”.

Tot i això, ha dit que la mesura es pren “des del màxim respecte a totes les creences”, i que també es mantindrà la tradicional cercavila que es fa una vegada ha acabat la missa, des de la plaça de la Mercè, fins a la plaça de Sant Jaume.

[Foto: Ajuntament de Barcelona]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.