Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) "Durant dos segles la història de l'Escola Pia ha estat paral·lela a la de la ciutat de Barcelona", amb aquesta afirmació l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, iniciava l'argumentació dels motius del lliurament de la Medalla d'Or al Mèrit Cívic a l'Escola Pia de Catalunya aquest dimarts al vespre al Saló de Cent del consistori. Una Medalla, aprovada en el mandat anterior, que reconeix "una iniciativa pedagògica que ha sabut incorporat valors com l'esperit crític, la proeducació i el respecte a la diferència, i que ha mantingut el compromís amb el barri, la ciutat i el país que l'ha acollit".

Durant l'acte de lliurament, conduït per la periodista Gemma Nierga, s'ha glossat la història de la Institució a Catalunya així com algunes vivències personals d'antics alumnes de l'Escola Pia Sant Antoni de Barcelona, com Joan Subirats i Salvador Alemany. L'escola de Sant Antoni durant el 2015 ha celebrat 200 anys de naixement i és motiu essencial de la recepció de la Medalla de la ciutat.

200 anys de l'Escola Pia Sant Antoni

"Parlar dels escolapis de Sant Antoni és parlar també de la història de Barcelona", ha recordat Colau, "els escolapis situant-se en el límit entre el Raval i Sant Antoni han estat enmig d'episodis rellevants de la història de Barcelona". Des del foment de l'educació en barris populars, fins a la introducció de la renovació pedagògica, passant pel compromís amb la defensa de la llengua i la cultura catalana i l'oposició al franquisme.

En aquesta escola han estudiat futurs presidents de la República, arquitectes, cantants, politòlegs, i reconeguts escriptors "que han donat a conèixer Barcelona al món, però sobretot milers de barcelonins, i a partir de l'arribada de la democràcia, també barcelonines, que s'han format en arts, ciències i oficis, sempre amb un ferm compromís cívic i social".

Colau ha destacat un dels valors glossats durant l'acte per sobre dels altres: el de la gestió de la diversitat. Per la seva ubicació, l'Escola Pia Sant Antoni s'ha caracteritzat des d'un inici per incloure una àmplia barreja d'orígens i classes socials, facilitant l'accés a tot tipus de famílies, però sobretot "ha sabut llegir aquesta diversitat com una gran oportunitat, en comptes de tancar-se sobre si mateixa; l'escola ha sabut convertir la seva posició fronterera en un univers compartit de mirades i diàlegs que s'incorporen al currículum invisible".

Formar ciutadans crítics i solidaris

El director de l'Escola Pia Sant Antoni, Ramon Beringues, ha agraït en nom de l'Orde el guardó i ha assegurat que per a la gent de Can Colapi educar no és transmetre uns conceptes ni emmotllar infants a un model establert, ni imposar tendències de moda d'interès de determinats estaments.

Educar, per a l'Escola Pia, no és adoctrinar ni fer cap mena de proselitisme, educar "és atansar-se a la persona irrepetible de l'infant, del jove i acompanyar-lo veient créixer les seves potencialitats per tal que esdevingui un ciutadà crític i solidari, sensible i obert als problemes del moment de la societat i del món del qual forma part".

El Comissionat d'Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba, ha fet un repàs a la història de la Institució remarcant que l'Escola Pia sempre ha estat atenta a les necessitats de cada època i destacant com en les últimes dècades en què ha crescut la preocupació per les persones en situació vulnerable, l'Escola Pia ha abordat el tema i ha inclòs en la seva oferta educativa cicles formatius, programes de garantia social, de formació professional, o col·laborant amb entitats com Cintra o el Casal dels Infants del Raval.

Alhora, ha posat de relleu que l'Orde és promotora de l'educació no formal i que sempre ha tingut una participació activa en la vida de la ciutat i en l'aprovació del seu projecte educatiu. "Honorem avui una Escola que tant ha donat a aquesta ciutat", ha afegit.

L'acte de lliurament ha comptat amb l'assistència de personalitats destacades com l'anterior alcalde la ciutat, Xavier Trias, l'ex consellera d'Educació, Irene Rigau, el president de la Fundació Escola Cristiana, Enric Puig, o el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Màxim Muñoz. La celebració ha finalitzat amb la interpretació de la cançó Per a la meva mestra de Joan Manuel Serrat, dedicada a la seva professora de l'Escola Pia Sant Antoni, Conxita Plasencia, que la va inspirar, i que va assistir a l'acte.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.