Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR/Missioners Claretians) Aquest dissabte 5 de setembre el Capítol General dels Missioners Claretians que s’està celebrant a Roma ha elegit el pare Mathew Vattamattam com a superior general de la congregació per als propers sis anys.

Vattamattan substitueix el català Josep Maria Abella, que ha estat el superior general durant els darrers dotze anys.

El pare Màxim Muñoz, provincial dels claretians de Catalunya, que també participa en el capítol de Roma, afirma que “per primera vegada tenim un Superior General de l'Àsia, àrea on la Congregació fa temps que està experimentant un gran creixement. Serà molt bo per la Congregació i per la seva cohesió dins de diversitat". Muñoz explica que "amb el pare Matthew vam coincidir a Roma durant els nostres estudis d'especialització i és una persona sensible, senzilla i profunda”.

Durant sis anys Vattamattan serà el màxim responsable de la congregació fundada fa 166 anys pel català Sant Antoni Maria Claret i que actualment està estesa a més de 60 països i formada per més de tres mil sacerdots.

Vattamattam, claretià de la Índia i prefecte de formació

El pare Vattamattam va néixer fa 56 anys, el 20 de maig de 1959, a Kalathoor, Kerala (Índia). Va ser mestre de novicis de la província claretiana de Bangalore i des de fa dotze anys forma part de l'equip general de la congregació a Roma com a consultor general i prefecte de formació. Va ingressar als claretians fa quaranta anys.

Va realitzar els estudis bàsics a la Saint Mary School de Kalathoor i els estudis secundaris a l’escola secundaria de Sant Joan de Kanjirathanam.

El 3 de juliol de 1974 va ingressar a la congregació claretiana al Claret Bhavan de Kuravilangad. El 31 de maig de 1978 va realitzar la seva primera professió i sis anys més tard va celebrar la seva professió perpètua. Va ser ordenat sacerdot el 10 de maig de 1986.

Entre els anys 1986 i 1987 va ser assistent del promotor vocacional i assistent del formador d’aspirants al Claret Bhavan Kuravilangad. Entre el 1987 i el 1988 va ocupar el càrrec de promotor de vocacions i assistent del formador al seminari menor de Belgaum. Del 1988 al 1989 va ser designat assistent del rector de Santa Maria de Champakulam (Kerala).

Entre els anys 1989 i 1994 va estudiar les llicenciatures en teologia sistemàtica i en psicologia a la Universitat Gregoriana de Roma.

Entre el 1994 i el 1996 va ser director del Claret Nivas, casa d’espiritualitat a Bangalore, i assistent del mestre de novicis. Entre el 1996 i el 2003 va ser mestre de novicis de la província claretiana de Bangalore.

En el XXIIIè Capítol General, celebrat a Roma durant l’any 2003, va ser elegit consultor general i prefecte de formació. Va ser reelegit pel mateix càrrec l’any 2009.

L'elecció del 13è Superior General

L'elecció l'ha fet aquest dissabte al matí els 82 claretians que participen en el capítol general que s'està celebrant a Roma del 24 d'agost al 17 de setembre. Després de la celebració de l’Eucaristia, on s’ha invocat l’Esperit Sant per orientar aquest discerniment transcendental per la vida de la Congregació, s'ha fet la sessió de votació. El pare Mathew Vattamattan ha estat escollit per majoria absoluta a la tercera votació.

El pare Josep Maria Abella, anterior general, que ha moderat la sessió de votació, ha preguntat al pare Mathew Vattamattan sobre la seva acceptació. Després d’uns minuts de reflexió, ha acceptat aquesta gran responsabilitat amb les paraules “som missioners” evocant la disponibilitat dels anteriors superiors generals: Gustavo Alonso, Aquilino Bocos i Josep Maria Abella. Les paraules del nou general s’han acollit a l’aula capitular amb una gran aplaudiment.

Després de l'elecció l'assemblea capitular s'ha traslladat a la capella principal de la casa per un moment de pregària i acció de gràcies. En aquest context el Vattamattan ha fet la professió de fe i el seu jurament de fidelitat. Prèviament ha dirigit als presents i a tota la Congregació unes senzilles paraules per ressaltar el seu desig de caminar sota l'acció de l'Esperit i subratllar la fraternitat, la confiança i l'alegria. "Des d'aquestes claus podrem respondre junts al més urgent de la nostra missió".

Durant el dinar ha visitar als capitulars el cardenal i claretià José Saraiva per expressar la seva felicitació. Les tasques capitulars es reprendran dilluns.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.