Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) És dimecres al matí i, com cada setmana des de fa dos anys, l'Àngel Pons agafa el cremallera de Montserrat fins a Monistrol, i d'allà un tren cap a Barcelona. S'encamina pels carrers del Raval amb l'objectiu d'arribar a Cintra, l'escola on dos matins per setmana l'esperen alguns alumnes de l'ESO per fer matemàtiques. L'Àngel és monjo de Montserrat i és el vincle directe entre el monestir benedictí i l'Associació Cintra, tot i que no és l'únic.

L'any 1996, enguany fa vint anys, tretze religiosos i religioses de deu congregacions i ordes que vivien o treballaven al barri del Raval van copsar una problemàtica: l'elevat absentisme escolar dels joves que cursaven la nova Educació Secundària Obligatòria. Nombrosos joves de dotze, tretze o catorze anys vagaven pels carrers del barri i es desenganxaven de la seva escola. Què es podia fer? Va néixer l'escola Cintra, sota l'empara legal de l'Associació Cintra. Vint anys més tard, de deu institucions religioses s'ha passat a trenta-quatre, quatre cursos d'ESO, quaranta-vuit alumnes, nombrosos professors i una dotzena de voluntaris.

"Cintra és una oportunitat educativa", explica Lourdes Minguella, cap d'estudis de l'escola. El nom de l'escola és ja tota una declaració d'intencions, i és segell educatiu d'una pedagogia basada en la centralitat de l'alumne, el respecte, l'estima i la confiança personal. Cintra és un terme emprat en arquitectura que fa referència a la bastida que es construeix al voltant d'un arc, per exemple, mentre la construcció agafa solidesa. "Nosaltres som aquesta armadura, i quan l'alumne assoleix el graduat escolar ja ens podem retirar".

L'escola, que compta amb un concert educatiu especial, basa la seva acció en una educació personalitzada, tutoritzada i amarada dels principis fundacionals: tornar a repescar aquells joves que s'havien desenganxat de l'educació. Una idea iniciada ara fa vint anys i materialitzada des dels seus inicis pel germà de La Salle, Joan Lluís Casanovas, alma mater de l'escola Cintra. L'Anna Mascaró recorda bé qui va ser fundador i director de l'escola fins el dia de la seva mort, el 2009, en un accident de muntanya. "Un home bo i creient que vivia Cintra des del marc de referència creient d'aquell qui creu en la dignitat de les persones i la seva reconstrucció personal".

Per celebrar els vint anys de Cintra, aquest dijous 9 de juny la parròquia del Carme del barri del Raval de Barcelona acollirà l'acte institucional de celebració, amb una actuació de l'Escolania de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.