Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El relat de la Passió de Crist ha inspirat nombrosos artistes al llarg de la història: el plor de la Verge al peu de la creu, el judici i condemna de Jesús, les seves darreres paraules a la creu, la Resurrecció... Totes elles han estat reproduïdes en pintures, escultures, poemes i també en la música. Aquí teniu una petitíssima selecció del musicòleg i periodista Pep Gorgori per descobrir o retrobar-se amb aquestes músiques de Setmana Santa.

1. Les Passions de Johann Sebastian Bach

Són, sense cap mena de dubte, el mainstream de la música sacra de Setmana Santa. I s’ho mereixen. La narració bíblica de Sant Joan i de Sant Mateu adquireix una dimensió dramàtica i teològica en combinar-se amb àries escrites per diferents autors i transmetre’s amb una música que trascendeix el temps, l’espai i les diferents creences per esdevenir un monument al Crist i a la Música (que Bach componia, recordem-ho, Soli Deo Gloria).

J. S. Bach : Matthäus-Passion (Simon Rattle... von GratianaDancingSinging

2. Els Membra Jesu Nostri de Buxtehude

Mestre de Bach, la figura de Buxtehude no gaudeix d’un reconeixement tan ampli com el del seu deixeble. Amb tot, la seva obra organística i coral és digna d’admiració. Els Membra és una sèrie de set cantates, cadascuna d’elles dedicada a una part diferent del cos de Crist Crucificat. Els textos tenen procedències diverses, que van des de la Bíblia (impressionants les parts basades en el Càntic dels Càntics) a textos de Bernat de Claravall.

Ad genua:

3. Officium Hebdomadae Sanctae de Tomás Luís de Victoria

A Tomás Luís de Victoria se l’ha arribat a anomenar “El músic de Déu”. Ell es va ordenar sacerdot, i només va compondre música religiosa. A l’Espanya de l’època de la Contrareforma, la cort reial no demanava cap altre tipus de composicions. Va estudiar i treballar a Roma, i les seves obres es van conéixer per tota Europa. L’Ofici de Setmana Santa és una de les composicions que s’haurien de considerar imprescindibles aquestes dates.

4. Stabat Mater de Giovanni Felice Sances

El plor de Maria als peus de la creu és una escena que ha atret l’atenció d’innombrables compositors al llarg de la història. Els més coneguts són, sense cap dubte, els de Pergolesi i Scarlatti. Però a la Venècia de principis del segle XVII Giovanni Felice Sances va escriure aquests 12 minuts de música meravellosa.

5. Olivier Messiaen – Livre du Saint Sacrement: 11. L'apparition du Christ ressuscité à Marie-Madeleine

També l’orgue, l’instrument per excel·lència de les esglésies (tot i que no només de les esglésies) té el seu repertori inspirat en la Setmana Santa. Per no tornar a parlar de Bach, podem escoltar un fragment del Llibre del Sant Sagrament d’Olivier Messiaen: l’aparició de Jesús a Maria Magdalena. Messiaen és el gran compositor per a orgue del segle XX, amb una espectacular producció en què la religiositat, el misticisme i la inspiració van sempre de la mà.

Propina

Si us han agradat les músiques que us proposem, de ben segur que us sabran a poc. La Setmana Santa és molt llarga, de manera que a Spotify podeu trobar una llista molt més extensa que inclou, per exemple, algunes de les obres de compositors del segle XX-XXI, que també s’han inspirat en la Passió.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.