Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) Un any més, en la solemnitat dels sants màrtirs de Tarragona, Fructuós, bisbe; i sant Auguri i Eulogi, diaques, que s’escau el dia 21 de gener, va tenir lloc la pregària i la lectura de la Passio Fructuosi, recull de la història d’aquest procés martirial, immortalitzat entre mitjans del segle III dC i inicis del segle IV dC., a l’Amfiteatre romà de Tarragona que aquest any ha complert 1.757 anys.

L’acte, organitzat per l’Associació Cultural Sant Fructuós, va ser presidit pel l'arquebisbe Jaume Pujol; i va comptar amb la presència del vicari general de l’arxidiòcesi, Joaquim Fortuny i el pare Vasile Baltaretu, rector de la parròquia romanesa de Sant Calinic i de Sant Fructuós de Tarragona, representant de la comunitat ortodoxa romanesa a l’arxidiòcesi.

Després de la lectura de les Actes, l'arquebisbe va tenir present el martiri de tants cristians que avui dia moren per la seva fe en Crist. «El martiri té un valor ecumènic perquè es dóna la vida per Jesucrist, fet on no compta a quina confessió cristiana es pertany», va dir. Jaume Pujol va urgir a treballar per la unitat i la pau, i a transmetre als més joves la vida dels màrtirs.

Al vespre, a la Catedral de Tarragona, es va celebrar la missa pontifical de sant Fructuós, presidida pel l'arquebisbe, en la qual el Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral va sostenir els cants de la celebració.

"No ens deixeu sols, necessitem la vostra ajuda urgent"

En la seva homilia, Jaume Pujol, coincidint amb aquesta festa dels màrtirs tarragonins va parlar dels màrtirs actuals. «Convé recordar el que deia el Papa: “màrtir no es neix sinó que és una gràcia que el Senyor concedeix i que es dóna en certa manera a tots els batejats. El màrtir, en efecte, no ha quedat relegat al passat, no, és un germà que continua acompanyant-nos i que no es desentén dels nostres sofriments i angoixes», va dir. També va recordar el calvari que pateixen milers de cristians perseguits a tot el món «perquè les persecucions no van acabar em els primers segles. Avui, al segle XXI, la nostra Església és una església de màrtirs», va emfatitzar.

Finalment, va destacar les paraules d’un patriarca grecomalaquita de Síria, Gregori III, que suplicava: «No ens deixeu sols, necessitem la vostra ajuda urgent. Les famílies estan desesperades... L’Església de Síria és molt valenta ja que està al costat dels que estan patint aquesta guerra, és un pare i una mare per a tots.»

La celebració es va cloure amb el cant dels goigs dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi i la veneració de les relíquies dels protomàrtirs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.