Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Jordi Llisterri –CR) Catalunya és un país tan catòlic com França, Bèlgica, Eslovènia o Luxemburg. I probablement una mica més catòlic que algun d’aquests països europeus. Així es pot veure a través de les dades de l’Enquesta Europea de Valors en la darrera onada realitzada el 2008 i de les que ofereixen els centre estadístics de les institucions públiques catalanes i espanyoles.

Sempre és difícil fer mapes de religions perquè habitualment les institucions religioses operen sense carnet i sense cens electoral. Alhora, molt sovint les dades disponibles només responen a les que ofereixen les mateixes institucions. Però amb totes les limitacions que té, una dada que es pot considerar és la gent que s’identifica com a catòlica quan li pregunten sobre la seva afiliació religiosa en les enquestes. En països de tradició catòlica, la resposta és molt ambigua perquè inclou la gent que només se sent catòlica culturalment, però dóna una indicador sobre la presència de cada confessió en la societat.

En aquest tipus d’enquestes, a Europa es poden dibuixar tres franges de països pel seu grau de “catolicisme”. D’una banda, en colors càlids en el mapa, on el catolicisme manté una presència àmpliament majoritària. Dalt de tot, en taronja, només passen del 90% Malta i Polònia. Per sobre del 80% Portugal, Irlanda i Croàcia. I en un tercer nivell, Lituània, Espanya, Itàlia, Àustria i Eslovàquia, que es mantenen per sobre del 70% però que en alguns casos ja han perdut els percentatges a la búlgara d’anteriors enquestes. 

Un segon nivell, de colors verds, situa els països on el catolicisme és clarament majoritari, però en percentatges que en alguns casos ja no arriben al 50%. Amb més de 60% hi ha Eslovènia, Catalunya, i Luxemburg; amb més del 50% Bèlgica; i amb més del 40% França. Així, els colors verds dibuixen una àrea francòfona que malgrat ser societats fortament secularitzades, el catolicisme manté una presència significativa. 

Com passa des de sempre, en la majoria dels índexs religiosos Catalunya apareix allunyada de la mitjana espanyola. En aquest cas, el 2008 el CEO (Centre d’Estudis d’Opinió) donava un 65% de catòlics a Catalunya i el CIS (Centre d’Investigacions Sociològiques) un 78% a tota Espanya. Però com també passa en altres àmbits, els índexs de religiositat a Catalunya són semblants als d’altres països europeus de l’àmbit francòfon, com el 50% de Bèlgica 50% o el 43% de França, o, curiosament, el 66% d’Eslovènia.

D’on si que queden lluny els índex de Catalunya són de les àrees marcades en blau en el mapa, amb un catolicisme per sota del 40% com Hongria, Irlanda del Nord; o per sota del 30% com Països Baixos, Txèquia o Alemanya. En aquest grup i en els que hi estan per sota, ja apareixen alguns països on conviuen diverses tradicions catòliques, com passa a Letònia o Gran Bretanya.