Vés al contingut
Catalunya Religió

(Catalonia Sacra) La imatge del sant Crist de l'església de Sant Llorenç de Lleida és l'Obra Mestra que el Bisbat de Lleida ha escollit per donar el tret de sortida a les activitats de Catalonia Sacra del 2016. La doctora en Història de l’Art, Cristina Mongay pronunciarà dissabte una conferència sobre aquesta obra de Josep Llimona, un dels millors representants de l’escultura modernista catalana. La talla del Sant Crist és poc coneguda, segurament pel fet d'estar en una església tan valorada per la seva arquitectura i els seus retaules gòtics de pedra policromada. La talla, de mida natural, ens mostra la figura del Crist ja difunt, i transmet un dolor contingut, una desesperança serena.

Tot i que la presentació oficial de l'agenda d'activitats de Catalonia Sacra per aquest any no es farà fins al 17 de març a Girona, les propostes culturals ja es comencen a desplegar arreu del territori. La conferència es farà en la mateixa església i és una activitat gratuïta, tot i que es recomana confirmar assistència.

Josep Llimona i Bruguera (Barcelona, 1864-1934) és un dels escultors més representatius de la Catalunya del canvi de segle. La seva producció mostra ben aviat l’evolució d’una escultura anecdòtica i vuitcentista cap a l’explosió del simbolisme. Va freqüentar el taller de Frederic Trías i va completar els seus estudis a l'Escola de la Llotja. El 1880 va viatjar a Roma, becat per l'Ajuntament de Barcelona. Amb les obres que va realitzar a Roma va aconseguir premis i una gran reputació. Des del seu retorn a Barcelona, els encàrrecs i les realitzacions van ser constants. Després d'un període dominat per la temàtica religiosa (“Primera comunió”, 1897), es va orientar cap al nu femení”). Entre les seves obres destaca el monument al doctor Robert i el Crist ressuscitat de Montserrat.

La ponent

Cristina Mongay és doctora en Història de l’Art per la Universitat de Lleida per la tesi 'La influencia de los pintores clásicos hispánicos de Época Moderna en el mundo académico de las Bellas Artes (siglos XVIII-XIX). El caso madrileño'. Entre d'altres també és autora de llibres i publicacions com 'Xavier Gosé, d’observador de la ‘Belle Époque’ a mite lleidatà' i exerceix com redactora de secció d’art de la revista digital CosmoLleida.

Catalonia Sacra

Catalonia Sacra és una iniciativa dels bisbats amb seu a Catalunya. El seu propòsit és donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l'Església Catòlica, i ajudar a la seva visita. Aquest patrimoni, que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonial del territori, és el resultat de 2000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l'espiritualitat del país.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.