Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Aquest dissabte el Casal Loiola de Barcelona celebrarà el seu 25 aniversari amb una jornada festiva a la que estan convidades totes les persones que formen part dels diversos grups i comunitats que acull el Casal, així com les que n’han format part al llarg de la seva història.

El Casal Loiola, promogut per la Companyia de Jesús i situat al carrer Balmes 138 de Barcelona, és un lloc de trobada de diversos grups i comunitats cristianes, i es defineix com un espai de creixement humà i espiritual de les persones de cara a contribuir a una societat millor.

Si bé una de les activitats que el caracteritzen és el treball en pastoral juvenil, a través dels grups de joves i universitaris, el Casal compta amb propostes per a totes les edats, des de l’esplai per als més petits fins a les Comunitats de Vida Cristiana (CVX) per als adults. A més s’hi realitzen activitats molt diverses i obertes a tothom, com xerrades i tallers de formació en l’àmbit de l’espiritualitat i el creixement personal, dos cors de gospel o un grup de voluntariat que porta a terme projectes socials com el reforç escolar a infants amb dificultats o l’acompanyament de persones grans que viuen soles. És seu també d’entitats de voluntariat i cooperació internacional com Volpa, Enxartxad o Apropa.

Amb aquestes activitats el casal reforça la seva voluntat d’obertura al seu entorn més proper i a la societat en general. En total el centre mobilitza prop de 2.000 persones a través d’aquestes diverses iniciatives i és un bon exemple de treball conjunt entre laics i religiosos. Els diferents grups i comunitats, cadascun des de la seva personalitat i activitat, comparteixen projecte comú, que es visibilitza en la celebració conjunta de l’Eucaristia, els dissabtes al vespre, com a eix central de la vida comunitària del centre. Precisament la celebració dels 25 anys arriba en un moment d’impuls d'aquest treball conjunt, just després de constituir-se en fundació privada, amb el nom de Fundació Privada Casal Loiola P. Martí Tusquets.

Una mica d'història

Si bé el Casal Loiola va ser fundat l’any 1989, és hereu d’una tradició més llarga, la del Fòrum Vergés, entitat promoguda pels Jesuïtes de Catalunya i les antigues Congregacions Marianes entre els anys 1960 i 1980, que va tenir una important repercussió social en la vida social i cultural barcelonina. Durant els anys 90 va ser lloc de pas per multitud de grups i persones que buscaven créixer en la fe seguint els passos de l’espiritualitat ignasiana i, alhora, va ser viver de moltes iniciatives socials, seminaris i conferències, prioritzant la dedicació als joves i universitaris. Des de l’any 2000 el Casal s’ha diversificat i ha vist néixer al seu voltant moltes iniciatives afins als valors i missió del Casal.

La celebració dels 25 anys començarà amb la celebració de l’Eucaristia a la parròquia de Sant Ramon de Penyafort, a la Rambla de Catalunya, 115. Comptarà després amb una xerrada sobre “Reptes de futur per a una església en sortida cap al món” amb diverses persones vinculades al Casal Loiola com el jesuïta Pere Borràs, la religiosa Marga Bofarull, el director de Cristianisme i Justícia Xavi Casanovas i el director d’escola Toni Parellada. La celebració continuarà amb un sopar i un concert dels cors de Gospel.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.