Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claretians) L’Associació Casal Claret de Vic ha estat reconeguda amb el Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat 2015 “per ser un exemple admirable d’un treball solidari a favor de col·lectius febles i per desenvolupar projectes amb un alt contingut humanitari i social”. Ho ha anunciat aquest divendres Josep Maria Carrillo, president del FICNA, entitat organitzadora del Festival Internacional de Cinema Solidari (CLAM) i promotora d’aquest guardó.

El jurat, format per les entitats més representatives del sector de la cooperació i l’activisme solidari, ha estat integrat per Santi Bolivar d’Oxfam Intermon, Eduard Ibáñez de Justícia i Pau, Fina Soler de l’Associació Aragauia amb el Bisbe Casaldàliga i Josep Maria Carrillo de FICNA.

La història de l'entitat

El Casal Claret de Vic va començar el curs 1982-1983 per l’impuls de dos claretians: en Joan Font i el pare Miquel Peix. Va néixer inicialment com a centre per a preadolescents, adolescents i joves. Mica en mica, es va anar construint l’Esplai Casal Claret de Vic, pel qual hi han passat molts infants i joves de la ciutat de Vic durant més de 25 anys. D’aquí van anar sorgint alguns projectes paral·lels: Pasqua Jove (1985) i el Casal Obert (esplai intersetmanal per infants del barri de familíes nouvingudes).

L’any 1998 es constitueix l’Associació Casal Claret que continua l’acollida, especialment, de i amb diverses associacions d'emigrants sent un “àmbit” creador de projectes i plataformes col·lectius. Això li permet la consolidació de la Coordinadora d’Associacions d’Immigrants de Vic; la participació en el “Fòrum Intercultural” que s’organitza des de l’Ajuntament; la formació sobre aspectes d’urgència entorn de la immigració i la interculturalitat; la dinamització d’intercanvis culturals, educació per la pau i diàleg interreligiós.

Entre els anys 2004 i 2006 es renoven els espais del Casal, fet que suposa un trasbals, però també una nova oportunitat. L’Associació entra en un temps d’escolta activa dels nous moments socials que permet respondre als nous reptes i, amb conseqüència la seva expansió.

S’inicien aleshores diferents projectes amb diferents col·lectius.

Per una banda, amb nois i noies (de 6 a 16 anys – un centenar en el curs 2014-2015) més una dotzena de joves de cultures diferents amb atenció diària entre setmana: capacitats personals, d’aprenentatge i de relació constructiva.

Per una altra, amb dones, la gran majoria emigrants, amb economies familiars migrades: accés a coneixements diversos: català (6 tallers), costura (4 tallers), informàtica (3 tallers), salut (1 taller). Cada any 150-200 dones fan part dels seus camins d’aprendre i aportar amb el Casal.

També es produeix per a consum familiar i veïnal amb tres horts comunitaris, produint melmelades i conserves, enfortint l’economia familiar, la salut, els coneixements locals la producció de roba nova o arranjada. Hi participen homes i dones de diversos països. Es promou l’intercanvi.

Es conreen espais i possibilitats de diàleg, confiança i enfortiment mutu, de noves aliances en àmbits de cada dia: horta, costura, alimentació, distribució de productes i coneixements de cadascú. Es creen eines de diàleg interreligiós, enfortint l’espiritualitat, “fent les paus” entre tradicions religioses presents a Vic, amb persones que volen trobar-se, conèixer-se, pregar plegats.

I es crea un espai de xarxa entre entitats i projectes relacionats amb habitatge, hipoteques, creació de base i aprofitament de recursos.

Un projecte que s’adequa al missatge de Fraternitat del CLAM

El festival CLAM de Navarcles enguany està dedicat al tema “La Fraternitat, una utopia?” . És per això que el jurat, amb aquest guardó, ha volgut valorar el treball d’una entitat amb una capacitat d’acollida molt important: Les iniciatives de caràcter popular-social que des d’àmbits diversos es realitzen a Vic amb participació de diverses entitats i associacions, són molt sovint acollides amb voluntat de crear xarxa ciutadana per l’Associació Casal Claret.

El jurat ha valorat també el fet que l’entitat acull les associacions d’emigrants, moltes d’elles des dels seus inicis, igualment amb voluntat de participació i transformació ciutadana, i amb capacitat de diàleg en la diversitat amb administracions i entitats. Tot aquest moviment en els espais del Casal lligat amb els projectes propis, crea un “micro-clima” una “micro-ecologia” d’alt contingut humanitari i social. I manté la voluntat i capacitat de treballar en xarxa tant amb l’administració (Ajuntament: xarxa d’acollida municipal, benestar social, educació i joventut) com amb entitats i iniciatives ciutadanes: amb esperit crític i capacitat de col.laboració lleial al mateix temps.

En aquests moments, Casal Claret acciona projectes des de l’escolta d’interessos i necessitats reals, expressats per persones reals, amb voluntat d’aportar-aprenent en tots els àmbits. Com a Associació o en conveni o amb altres associacions o entitats assaja i crea possibilitats d’atenció cívica activa amb famílies i persones amb carències greus, perquè puguin fer front a la crisi de forma participada enfortint o creant xarxes d’actuació ciutadana, de noves relacions econòmiques, de participació i creació col·lectiva de base.

El jurat del Premi Casaldàliga 2015 posa en valor el fet que aquesta entitat creu en els drets i deures de totes les persones i, per tant, més que “fer caritat”, dialoga, convida, provoca a persones, entitats i administracions a assumir responsabilitats i a continuar aprenent a construir projectes realment col·lectius i transversals, en els quals tots els ciutadans i ciutadanes tenen el dret i deure de “guanyar-nos pa i cultura” amb creació de recursos diversos. Casal Claret promou, també, la reflexió i el diàleg entre persones de religions i cultures diverses en el dia a dia: des d’una cultura de Pau i No-Violència.

L’Associació Casal Claret de Vic, a dia d’avui, continua intentant imaginar tant noves possibilitats de creació de petits àmbits d’intercanvi de recursos a nivell personal de col·lectius especialment febles, especialment entre nouvingudes i de desenvolupament de noves possibilitats i capacitats personals, grupals i col·lectives.

Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat

El premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat és un reconeixement honorí fic a l’entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet i no tan sols un desig. És de convocatòria anual i compta amb la col·laboració de l’associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga i des d’aquest any també amb la participació d’entitats representatives del sector de la cooperació i de l’activisme solidari.

Els darrers anys el Premi Pere Casaldàliga ha guardonat SICAR (2014), la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) (2013) i Arcadi Oliveres (2012).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.