Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Càritas Terrassa) Aquest dijous 140 persones han assistit a la sessió informativa sobre la crisi dels refugiats que Càritas Diocesana de Terrassa ha adreçat a tots els seus col·laboradors a la ciutat de Sabadell. “Atendrem tothom, com hem fet sempre, sense cap mena de distincions” ha explicat el director general de l'entitat, Salvador Obiols, que també ha reconegut que “serà una acollida llarga i complexa”.

Obiols va posar èmfasi en què Càritas ja fa anys que ajuda en els països d’origen (Síria, Iraq, etc.) i a través de Càritas International. Actualment, ha participat efectivament donants suport als refugiats en les països de trànsit (Grècia, Itàlia, Turquia, Àustria, etc.). A l’Estat espanyol, Càritas no hi muntarà cap operatiu especial, sinó que posarà a disposició de les entitats públiques la seva xarxa d’acollida i acompanyament.

El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz, va presidir la sessió, acompanyat també per Pilar Taché, secretària general d’aquesta entitat diocesana. En la seva intervenció,Saiz recordà les paraules del papa Francesc: “A l’arrel de l’Evangeli de la misericòrdia, la trobada i l’acollida a l’altre s’entrecreuen amb la trobada i l’acollida de Déu: Acollir a l’altre és acollir a Déu en persona”. Malgrat la greu crisi humanitària, que afecta milions de persones arreu del món, va remarcar que cal “transformar el repte en una oportunitat per al desenvolupament dels pobles”.

En l'acte, Mercè Relats –cap d’Àmbits de Càritas Diocesana de Terrassa- i Joan Vera, coordinador tècnic de Càritas Diocesana de Vic i responsable de la Comissió de Migració de Càritas Catalunya van exposar un estat de la qüestió dels refugiats a la Unió Europea.

Tots dos van aprofundir en els factors que han desencadenat les últimes sortides, com ara: la pèrdua d’esperança davant la inestabilitat política, econòmica i social del Proper Orient i d’altres països com Afganistan i Etiòpia; el creixement de l’exclusió social i de la pobresa; les limitades oportunitats de subsistència; el dèficit d’ajudes internacionals, la inseguretat, entre altres.

Especialment van fer esment del procés que han de seguir els refugiats per al reconeixement de la condició d’asilat, que és competència dels Estats. Després dels acords entre els Estats membres de la Unió Europea, s’ha imposat una intervenció basada en quotes. Espanya hauria de rebre prop de 15.000 persones. Els primers refugiats els acolliran les entitats especialitzades (CEAR, Creu Roja i ACCEM) i, posteriorment, es derivaran a les diferents Comunitats Autònomes. A Catalunya, hi ha una comissió de coordinació, liderada per la Generalitat de Catalunya, en la qual també hi és present Càritas.

Van remarcar que la Unió Europea està desenvolupant una política migratòria centrada exclusivament en el control de fluxos i en l’externalització de les fronteres, el que té com a conseqüències la vulneració de drets, la precarietat i el patiment.

També van aprofundir en la visió i el sentit de l’actuació de Càritas, basada en l’Evangeli. Per ells, juntament amb l’acollida, hem d’activat una mirada més profunda a les causes de les migracions forçades. Ara és el moment de la solidaritat activa, del compromís, de la recerca conjunta de solucions. Càritas vol una Europa acollidora, hospitalària i que protegeixi els drets humans de totes les persones.

Finalment van esmentar les diferents possibilitats de col·laboració: donacions, productes i voluntariat. Els recursos econòmics que s’aconsegueixin s’enviaran a Càritas International, mentre que els productes (aliments, roba) estaran als robers a disposició de totes les persones ateses per Càritas. Pel que fa al voluntariat, s’elaborarà una relació de persones amb les seves disponibilitats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.