Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(Càritas Terrassa) El proper diumenge se celebra Corpus Christi, Dia de la Caritat. Aquest dia clou la campanya de sensibilització efectuada des d’inicis d’aquest any a totes les parròquies de la diòcesi i la col·lecta. Enguany aquesta campanya té per lema “Practica la justícia i deixa la teva empremta”.

Segons afirma Salvador Obiols, director general de Càritas Diocesana de Terrassa, no es pot concedir estatus de normalitat a una problemàtica social que afecta milers de persones, i calen noves polítiques socials de les administracions públiques competents que garanteixin els drets individuals i socials, fonament de la nostra societat.

Josep Àngel Saiz, bisbe de Terrassa, tot recordant el papa Francesc, fa un crida especial en aquest Any de la Misericòrdia per tal que “l’Església esdevingui un oasi de misericòrdia, perquè la misericòrdia sosté la vida de l’Església”. La Memòria 2015 d'aquesta Càritas diocesana “esdevé una expressió d’aquest amor misericordiós de Déu especialment envers els més necessitats i els “descartats” com recorda el papa Francesc.

Finalment, el bisbe Josep Àngel fa una crida a tots els cristians en el sentit que “hem de ser una Església samaritana que porta a terme el programa de Jesús, el Bon Samarità. Fent present l’amor de Déu, renovant les relacions humanes, transformant la societat.

Les dades de l’acció social

Càritas Diocesana de Terrassa ha atès 15.478 famílies el 2015. Ha donat 31.838 respostes que han beneficiat a 92.035 persones (entenent que una persona pot rebre més d’una resposta).

Les dades reflecteixen que augmenten les dificultats de les persones ateses i requereixen més intervenció per part de Càritas. Les situacions de vulnerabilitat i de risc d’exclusió que s’atenen des de Càritas són més preocupants per la cronicitat de la pobresa familiar, fet que provoca situacions extremes i d’un enorme patiment familiar. De les dades de l’acció social destaquem que:

–El 67% de les famílies ateses tenen menors al seu càrrec i, d’aquestes, el 16% són monoparentals.
Si ens fixem en la seva procedència, el 46% són persones espanyoles, i el 51% estrangeres extracomunitàries.
Un 35% de les persones que atenem es troben en situació d’atur i un 36% són menors en edat no laboral.
Un 86% de les famílies ateses viuen en habitatges normalitzats.

Càritas Diocesana de Terrassa ha desenvolupat la seva acció social a través de vuit programes: Acollida i acompanyament (24,4%), Ajut a les necessitats bàsiques (69,3%), Família i infància (1,4%), Formació (1,5%), Habitatge (0,3%), Inclusió social (2,3%), Laboral (5,9%) i Vellesa (0,5%).

Denunciar les causes de la pobresa i l’exclusió social

Amb força, Obiols afirma que “ens hem de rebel·lar i explicar què està passant. Avui en dia els treballs precaris i temporals, els baixos salaris, les pràctiques irresponsables com els desnonaments i el tall de serveis bàsics, la bretxa social creixent que pot trencar la cohesió social, són algunes de les causes que hi ha al darrere de l’exclusió social i que suposen una vulneració dels drets de les persones”.

Atenent aquesta situació concreta, “hem de lluitar per la dignificació del treball i pel repartiment de la riquesa, si és que de veritat volem treballar per la construcció d’un món millor”, afirma el director general de Càritas Diocesana.

L’acció per territoris

L’acció social de Càritas al Bisbat de Terrassa es desenvolupa des de quatre zones pastorals: Collserola, Sabadell, Terrassa i Vallès Oriental. Atenent aquesta distribució geogràfica:

–A la zona pastoral de Collserola (arxiprestats de Rubí, Sant Cugat i Montcada) s’han atès 2.827 famílies i s’han donat 8.201 respostes, el 25,7% de l’acció social total.
A la zona pastoral de Sabadell (arxiprestats de Sabadell Nord i Centre-Sud) s’han atès 3.679 famílies i s’han donat 5.609 respostes, el 17,6% de l’acció social total.
A la zona pastoral de Terrassa (arxiprestat de Terrassa), el número de famílies ateses ha estat de 2.408 amb 3.929 respostes donades, el 12,3% de l’acció social total.
Finalment, a la zona pastoral del Vallès Oriental (arxiprestats de Granollers, Mollet, Caldes-Montbui, Puiggraciós i Montseny), s’han atès a 6.564 famílies, que ha rebut 10.540 respostes, el 33,1% de l’acció total social.

Enguany també cal destacar que aviat farà un any de la creació d’APASOMI, S.L.U., l’empresa d’inserció laboral de Càritas Diocesana, que ha aconseguit feina per a 17 persones; i que s’ha posat en marxa el primer programa de Formació de Càritas Diocesana de Terrassa per a tots els agents de Càritas (voluntaris i professionals).

Els recursos esmerçats

El treball efectuat arreu de la diòcesi ha estat possible gràcies al suport de 1.485 persones voluntàries que han comptat amb el suport tècnic d’un equip de 42 professionals.

Pel que fa a la gestió econòmica, s’ha comptat amb 3,3 milions d’euros d’ingressos, als quals cal afegir 492.900 euros per ajuts rebuts del programa Caixa Proinfància, del qual s’han beneficiats 1.187 infants.

El total de despeses efectuades per Càritas Diocesana ha estat de 3,3 milions d’euros. D’aquests, el 85,8% han estat destinats a l’acció social. Les Càritas Parroquials i locals han destinat un total d’1,1 milió d’euros a projectes i ajuts directes en l’àmbit parroquial. I el conjunt de l’acció de Càritas a tota la diòcesi ha suposat una despesa de 4,4 milions d’euros.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.