Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) “Això ja ve del pecat original”. Fins al principi dels temps s’ha remuntat l’arquebisbe Joan Josep Omella per explicar perquè any rere any Càritas ha de repetir les seves dades i les seves propostes per aconseguir que les conseqüències de la crisi estiguin més repartides. Ho comentava aquest dijous al matí en la presentació de les dades anuals de Càritas Diocesana de Barcelona.

Omella no ha volgut ser crític amb les institucions que no troben solucions justes per sortir de la crisi. “Veig els polítics molt sensibles a les qüestions socials però queda molta feina per fer” i hi ha un pecat institucional”, explicava l’arquebisbe. Per això, ha reiterat la necessitats que institucions com Càritas continuïn sent la veu de la consciència, ”el Pepito Grillo” que impulsi a donar passos: "Càritas és una veu profètica i el papa Francesc ens hi ajuda i és un model"

El que posen de manifest les dades de Càritas Diocesana de Barcelona és que “hi ha signes que estem sortint de la pobresa, però si no arriba a tots no estem sortint de la crisi”. Un missatge d’Omella en el que ha coincidit el director de Càritas de Barcelona, Salvador Busquets: "La millora de les dades de la crisi econòmica no vol dir la millora de la crisi social". El nombre d’usuaris de Càritas ha deixat de multiplicar-se com en els darrers anys, però “les persones ateses necessiten més suport i durant més temps”.

I una dada que es constata cada vegada amb més intensitat, que “el treball no és garantia de sortir de la pobresa”. Un 12% dels usuaris que necessiten les ajudes que Càritas són persones que treballen però que no poden omplir la nevera o pagar el lloguer. Per això, Càritas Barcelona continua dedicant 4,2 milions d’euros a l’any a ajudes directes a la famílies i en aliments.

Busquets ha exposat les quatre propostes de Càritas perquè la crisi no la continuïn pagant el mateixos. Garantir uns ingressos mínims, sobretot a les famílies amb infants, com ja contempla l’Estatut de 2006 amb una renda garantida. Unificar, simplificar i reforçar les prestacions socials. Aprovar una llei de segona oportunitat per la les famílies; “no pot ser que les entitats jurídiques tinguin aquesta segona oportunitat i les famílies no la tinguin”. I aplicar el que contempla la Llei 24/2015, ara paralitzada al Tribunal Constitucional, que eviti els desnonaments i els talls de subministrament. Quatre propostes que segons Omella serien “una resposta més humana” a la crisi.

Feina amb Cor

Coincidint amb la col·lecta de Corpus, Càritas Barcelona ha presentat un balanç del projecte Feina amb Cor que es va posar en marxar fa tres anys per acompanyar persones en situació de vulnerabilitat a trobar feina. Un projecte d’èxit. De les 2.980 persones que han participat en el procés d’ocupació més d’un 70% ha trobat feina.

Durant la roda de premsa s’ha presentat la campanya de Corpus que enguany porta per lema “Després de la tempesta NO arriba la calma”. Les dades generals de Càritas continuen sent més que significatives: 23.913 persones ateses de 11.843 llars (un 35% des que va començar la crisi el 2009); 47.017 serveis oferts des dels 320 projectes; 2.414 voluntaris; i un pressupost anual de 23 milions d’euros que provenen en un 82% de donants privats, bona part dels 9.000 socis.

Els darrers anys també s’ha fet un esforç especial en l’ajuda als refugiats. 35 persones de 9 famílies s’han ubicat en pisos oferts per parròquies, particulars i de Càritas, i s’han atès 629 persones que procedeixen de països en conflicte. En campanyes puntuals s’han recollit 120.000 euros que s’ha distribuït a les Càritas locals de Síria, Jordània, Líban i Grècia i al Servei Jesuïta d’Ajuda als Refugiats.

Aquest diumenge tindrà lloc a totes les parròquies de la diòcesi una col·lecta destinada als projectes socials de Càritas Barcelona adreçats a les persones que viuen situacions de vulnerabilitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.