Vés al contingut
Catalunya Religió

(Càritas Girona) Coincidint amb el Dia Mundial de Justícia Social, aquest divendres Càritas diocesana de Girona recollirà signatures per reclamar mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica. L’entitat fa una crida als propietaris de pisos buits, perquè els puguin cedir per un temps per tal de donar-los una utilitat social.

Amb aquesta finalitat, i també amb la de recollir signatures per a donar suport a la ILP (Iniciativa Legislativa Popular) que es presentarà al Parlament de Catalunya sobre mesures urgents per a fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica, aquest divendres posarà una carpa informativa a la Rambla de Girona, fent una tasca de sensibilització social que també forma part de la seva missió.

La responsable del programa habitatge de Càritas Diocesana de Girona, Flora Ridaura, explica que des de “Càritas Diocesana de Girona, en aquest Dia de la Justícia Social 2015 volem fer-nos ressò d’aquesta reivindicació, reclamant que es duguin a terme mesures concretes per a resoldre la tremenda contradicció que suposa que hi hagi famílies sense casa o amb risc de perdre-la, d’una banda, i habitatges buits, de l’altra”.

"El nostre deure és mobilitzar-nos"

L’any 2007, l’Assemblea General de Nacions Unides va proclamar el 20 de febrer Dia Mundial de la Justícia Social, convidant els Estats Membres a dedicar aquest dia especial a promoure, a nivell nacional, activitats concretes que s’ajustessin als objectius i les fites de la Cimera Mundial sobre Desenvolupament Social. La celebració anual del Dia Mundial de la Justícia Social ha de donar suport a la tasca de la comunitat internacional encaminada a eradicar la pobresa i promoure la plena ocupació i el treball digne, la igualtat de gènere i l’accés al benestar social i la justícia social per a tothom.

La bretxa que existeix entre els més pobres i els més rics del món és enorme i continua augmentant de manera escandalosa. Aquesta situació no només es dóna entre un país i un altre sinó també dintre d’un mateix país, fins i tot en molts dels més desenvolupats. El Dia Mundial de la Justícia Social té la finalitat de recordar als governs la necessitat de promoure oportunitats per a tots i totes. Flora Ridaura assegura que “el nostre deure és mobilitzar-nos per fer efectiva la consecució de l’accés als drets, a la justícia social i a l’estat del benestar de les persones excloses”.

A mesura que augmenta la desigualtat, el teixit social de les nostres societats se’n ressent i pateix tensions, i es crea una espiral ascendent d’incertesa econòmica i social, d’inseguretat i fins i tot de disturbis. Els conflictes violents a molts llocs del món moltes vegades tenen la seva arrel en les fortes desigualtats, la discriminació i la pobresa generalitzada.

D’altra banda, no hi ha cap aspecte de la desigualtat que sigui inevitable. L’objectiu de tots ha de ser adoptar mesures pràctiques per a eliminar aquest obstacle tan important per al desenvolupament i la dignitat humana. L’experiència mostra abastament que el creixement econòmic en si mateix no és suficient. Cal que hi hagi una distribució justa de la riquesa, i que tota persona tingui accés als béns bàsics als quals té dret.

Avui, al nostre país, un dels drets que cal reivindicar és el dret a un habitatge digne. Són moltes les famílies que han patit desnonament o que viuen amb l’angoixa constant de no poder fer front a les quotes de la hipoteca o del lloguer del pis, perquè s’han quedat en atur i han vist disminuïts de manera dràstica els seus ingressos. Sovint, a poc tardar, s’hi afegeixen nous problemes, com el de no poder pagar els rebuts d’aigua, llum i gas, que poden portar a talls de subministres, amb les dificultats i la degradació del nivell de vida que això suposa.

Segons dades facilitades per la Taula del Tercer Sector Social, a Catalunya existeixen més de 450.000 pisos buits i s’estima que unes 230.000 famílies no disposen d’un habitatge digne. Cal que el pisos buits, en mans d’entitats bancàries i també de particulars, es posin a disposició dels ajuntaments i/o de les entitats socials que poden gestionar-los perquè arribin a les famílies que els necessiten.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.