Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Només a la diòcesis de Barcelona, l’any 2015 Càritas va destinar 123.000 euros en ajudes econòmiques per pagar factures aigua, llum i gas, a famílies en situacions de pobresa. Aquesta xifra, multiplica per trenta l’import que s’hi havia de destinar abans de la crisi, l’any 2007. En aquest mateix periode, les famílies beneficiàries s’han multiplicat per deu i han passat de 21 famílies el 2007, a 328 el 2015.

Aquestes són les xifres que dóna Càritas de Barcelona com a mostra de la gravetat i l’abast de la pobresa energètica que aquesta setmana ha mostrat la cara més crua amb la mort d’una àvia a Reus a qui havien tallat la llum.

A aquestes ajudes econòmiques directes de Càritas Barcelona s’hi ha de sumar les que ofereixen les Càritas de la resta de bisbats de Catalunya. Un servei que Càritas sempre ha fet des de molt abans de les legislacions que volen evitar que es tallin els subministraments a les llars amb dificultats, i que encara ara ha de continuar fent.

Agilitzar i simplificar protocols

Les xifres d’aquestes ajudes han pujat en part per la demanda i en part per l’augment del cost dels subministraments. En un comunicat on exposen aquestes dades, Càritas Barcelona explica que també les ha d’assumir “perquè que la tramitació de les ajudes públiques és complexa i no arriba a tota la població en situació de vulnerabilitat”. Per això, demanen que “els protocols per optar a l’ajuda de la Generalitat de Catalunya se simplifiquin i s’agilitzin” i que és necessària “la incorporació de la pobresa energètica en l’anàlisi i discurs sobre polítiques d’habitatge i redefinir el bo social per ampliar-ne el nombre de beneficiaris”.

Càritas de Barcelona lamenta “altra vegada que la manca de mesures en aquesta matèria s’hagi cobrat una altra víctima innocent i vulnerable”. I reclamem “que la pobresa energètica se situï d’una vegada per totes a l’agenda dels nostres governants i s’impulsin mesures immediates”.

Alhora, denuncien que “la privatització de serveis bàsics que són considerats Drets Humans ens ha portat, en part, a aquesta situació. Creiem que el dret d’accés a l’aigua, el gas i la llum s’ha de garantir limitant el preu dels subministraments i aplicant la part no suspesa pel Tribunal Constitucional de la llei 24/2015 del 29 de juliol sobre mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica impulsada pel Parlament de Catalunya”.

La pobresa i el cost de l'energia

Segons Càritas, “la pobresa energètica és una de les moltes ramificacions d’un fenomen més global: la pobresa. Aquesta s’ha agreujat en els darrers anys, i cada vegada són més les famílies sense ingressos o amb ingressos insuficients que no poden fer front a necessitats bàsiques com l’alimentació, l’habitatge o els subministraments, entre d’altres. La població s’ha empobrit, s’ha fet més vulnerable i l’augment del cost de l’energia ha estat molt sever. En molts casos, la situació s’agreuja perquè, d’una banda, els habitatges no es troben en les condicions més idònies d’aïllament i, de l’altra, les llars amb pocs recursos no poden permetre’s comprar, per exemple, estufes i electrodomèstics de baix consum”.

D’altra banda, recorden que “tal com vam advertir en el darrer informe d’ECAS, el 16,2% de la població catalana està afectada directament o indirectament per la pobresa energètica. Les darreres dades indiquen que el 6,9% de població de Catalunya va tenir endarreriments en el pagament de rebuts de llum, aigua o gas l’any passat. Durant el darrer any 2015, 161.000 persones a Catalunya han patit talls de llum, aigua i gas, segons l’Observatori DESC".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.