Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Les xifres del treball realitzat per les deu Càritas dels bisbats amb seu a Catalunya continuen sent espectaculars. Molt semblants a les que van presentar l'any passat: atenen mig milió de persones amb 12 mil voluntaris i mobilitzen solidàriament 40 milions d'euros.

Aquest resum de les dades del 2015 el van presentar aquest dimarts la presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès, i l'arquebisbe Joan Josep Omella com a bisbe responsable del temes socials de la Conferència Episcopal Tarraconense. Com sempre, les convocatòries a la premsa fetes per Càritas són de les més concorregudes i seguides per tots els mitjans.

"Avui el centre de la societat no són les persones. Les decisions que es prenen des del món polític i econòmic tenen com a centre el diner", lamentava Carme Borbonès. Per això, les Càritas "no tenim voluntat de ser una prestadora de serveis, el que volem és arribar on els altres no arriben".

Omella va exposar un missatge en la mateixa direcció i va recordar com el papa Francesc a l'Evangeli Gaudium ja denuncia "una economia que mata". Així, "si les xifres pugen o baixen és el menys important, l'important són les persones que es queden pel camí. L'arquebisbe va remarcar que aquestes persones "són famílies amb rostre: són els teus veïns i pateixen". Per això, una de les funcions de Càritas és "obrir els ulls i el cor sobre aquesta gent".

A més de la feina que fan, el discurs de Càritas també té una dimensió preventiva i de denúncia. Per això, en la presentació de les dades van recordar sense una economia més social molts no sortiran de la situació de pobresa. Per exemple, el 2015 el PIB va créixer un 2,6% mentre la taxa de pobresa només baixava el 0,1%. De fet, ni en els temps de bonança econòmica es va aconseguir resoldre l'abisme entre rics i pobres en el nostre país. I, també molt preocupant, avui l'accés al món laboral no és una garantia per sortir de la pobresa.

Marta Fortuny, coordinadora de programes de Càritas d'Urgell, i Amèlia de Juan, responsable de Desenvolupament Institucional de Càritas de Terrassa, van presentar el perfil de les persones que acullen a les parròquies i als centres de Càritas. Principalment són famílies amb fills (el 64%), persones que viuen de lloguer (el 57%), nascudes a Espanya, (el 45%), i en situació d'atur (el 72%). A més, entre els atesos un 31% són menors de 30 anys; la meitat, menor d'edat.

Cada bisbat té la seva pròpia estructura de Càritas que treballa de manera independent segons les necessitats del seu territori. Però en tots els casos l'acció social s'estructura en nou programes d’atenció. Els que tenen més pes són els d'acollida i acompanyament, i la cobertura de les necessitats bàsiques. Gent Gran, Sense Llar i Habitatge, Família i Infància, Salut, Educació i Formació per a Adults, Inserció Sociolaboral i Economia Social, i Assessoria Jurídica, són els altres tipus de programes amb els Càritas atén als usuaris.

Les aportacions econòmiques que fan possible aquest treball continuen provenint principalment de donants particular i empreses. Concretament són 16.093 particulars i 1.717 empreses o institucions. Només el 22% dels ingressos proven de fons públics a través de convenis o subvencions. D'altra banda, aquest any hi ha hagut un significatiu augment del nombre de voluntaris. Són 12.333, un 6,6% més que l'any passat. Els professionals contractats són només 476.

Aquí podeu veure la Memòria completa del 2015.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.