Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Càritas Barcelona) Més de 80 voluntaris van assistir dimecres a l'última conferència del Cicle de reflexions entorn de l'experiència del voluntariat, sota el títol 'Què fem i cap a on anem. L'acció social de Càritas avui: accions, projectes i reptes de futur', impartida per Mercè Darnell, responsable de l'àrea de Programes i Serveis de Càritas Diocesana de Barcelona i professora universitària de Treball Social.

Abans de donar a conèixer les dades de l'acció social de 2014, va compartir amb els voluntaris el vídeo de la campanya de Corpus en el qual s'explica, a través del joc de l'oca, l'experiència que viuen moltes de les persones ateses en Càritas: “tornar a la casella de sortida”. Les dificultats que acumulen provoquen que, quan sembla que estan tirant endavant, hagin de retrocedir a la casella de sortida i tornar a començar de nou. Mercè Darnell va destacar que aquest vídeo de sensibilització vol transmetre que “caiguin on caiguin, allí estarem i les vegades que siguin necessàries”.

Quant a les dades de 2014, va exposar que es van atendre a 173.446 persones (entre la Càritas Diocesana de Barcelona i les Càritas parroquials i arxiprestals), un 7% més que en el 2013 i que, en conseqüència, “es pot seguir afirmant que la pobresa cada vegada és més crònica, extensa, intensa, profunda i autòctona”. Mentre que, a partir de les problemàtiques ateses, es constata que les àrees més afectades per la crisi havien estat les d'infància, habitatge i ocupació. En aquest punt, va explicar, a través de les xifres, els principals impactes de l'acció social de Càritas.

Respecte a l'acció social de 2015, Mercè Darnell va assenyalar que encara que el nombre de persones ateses és més o menys igual que durant el mateix període de 2014 i amb un perfil molt similar, les seves necessitats estan augmentant. Durant aquests primers cinc mesos, ja es pot constatar que les ajudes econòmiques han incrementat un 4% en diners lliurats i un 25% el nombre de llars que les han rebut, respecte als primers mesos de 2014.

Seguidament, va indicar que les famílies cada vegada estan més empobrides, el treball deixa de garantir estabilitat i el suport de les famílies està arribant al límit mentre que els recursos públics es redueixen. Davant aquesta situació, Càritas centra la seva atenció en cinc prioritats: acció contra l'exclusió social severa i atenció a les necessitats bàsiques, suport a les famílies i els menors, prevenció de l'exclusió social residencial, acció per a l'ocupació i atenció a les persones majors.

Finalment, Mercè Darnell va exposar que des de Càritas es proposa al Govern invertir en protecció social mitjançant accions contra l'exclusió social severa, la prevenció de l'exclusió residencial i l'atenció a la salut.

Una vegada finalitzada la conferència, els assistents van gaudir d'un berenar amb productes de l'Empresa amb Cor Granier, donats gratuïtament per a l'ocasió, i amb la qual els voluntaris van acomiadar el curs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.