Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document
papct231.pdf
(157.75 KB)
Document
papes231.pdf
(145.9 KB)

(Jesuïtes) Com és habitual, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia tanca l’any amb la publicació d’una reflexió. En aquesta ocasió recull cinc realitats que necessiten ser transformades o acollides, però ho fa reivindicant la necessitat de desplaçar la desconfiança i la indiferència per l’afecte i la cura de les nostres relacions i vides quotidianes.

Els reptes ecològics, la creixent desigualtat, el drama dels migrants i refugiats o la igualtat entre homes i dones, són algunes de les realitats que necessiten de forma urgent la nostra atenció. El centre d’estudis Cristianisme i Justícia les descriu en la seva reflexió de fi d’any, però amb una crida a l’afecte i la tendresa com a via de transformació de la realitat i de nosaltres mateixos.

“No podem suportar més desconfiança, més por ni més indiferència”, assegura el text. I és per això que “en un món hostil a la vida i a la humanitat, que ens endureix el cor i ens desintegra, reivindiquem la revolució de l’afecte i la tendresa com a punt de partida, com a ulleres amb les quals mirar el món i les persones”. Segons el centre, els costos de deixar de banda aquesta dimensió els paguen la nostra salut, la natura, les relacions familiars i de veïnatge, i les persones més vulnerables.

“La revolució ecològica comença per nosaltres”

Cristianisme i Justícia alerta novament de les conseqüències de l’esgotament de la Terra: “hi ha indrets en què el canvi climàtic i l’acció irresponsable de l’ésser humà sobre la terra maten”. Davant d’això demana una conversió a la sobrietat i una cultura compartida de respecte a tot el que ens envolta. En definitiva, una nova manera de viure, de consumir i de concebre el món i les relacions, que “no solament permetrà que vivint nosaltres amb menys d’altres puguin viure, sinó que es revelarà com a factor d’alliberament per a nosaltres mateixos”.

La creixent i “insuportable” desigualtat és un dels punts que recull el text amb més preocupació, i que es manifesta en la cronificació de la pobresa i la precarització del treball.“Ara sabem que no podem seguir vivint així si volem que altres puguin viure millor”, assegura la declaració, “però tampoc no podem seguir vivint així perquè aquest model no ens fa més feliços, ni més solidaris, ni més humans”.

Davant el desplaçament forçat de persones, Cristianisme i Justícia denuncia l’actuació criminal per part d’alguns estats que “en lloc abordar les causes i de buscar la protecció de tota aquest gent, han corregut a protegir les seves fronteres per fer-los molt més difícil el pas”.Enfront d’això el centre demana un treball de baix a dalt que vagi generant una cultura de l’hospitalitat, per combatre els discursos xenòfobs i els murs que s’aixequen entre les persones. “Hi estem obligats per una llei d’humanitat que va més enllà de qualsevol ordenament jurídic”.

La revolució de la cura

No hi pot haver una veritable justícia social si pel camí deixem de tenir cura de les persones o si la cura recau exclusivament en les dones. Per això el text assenyala la necessitat de socialitzar la cura, cercant també la igualtat entre dones i homes, perquè si bé cura, afecte i tendresa són valors atàvicament atribuïts a les dones, el món no es pot permetre que el 50% de la humanitat delegui aquests valors en les dones, ni els homes no es poden permetre renunciar als beneficis que, per a la seva vida, pot comportar tenir cura dels altres.

Finalment el text acaba recordant que el papa Francesc ha impulsat la celebració de l’Any de la Misericòrdia, perquè vol que l’Església miri el món des d’aquesta perspectiva. És necessària, segons els autors del text, “perquè deixem de veure tots els marginats de la nostra societat com a culpables, i demana a l’ésser humà una acollida sense condicions”.

Vetlla de pregària de cap d’any a l’església de Casp

La reflexió “Capgirem el món des de l’afecte i la tendresa” serà l’eix de la vetlla de pregària que tindrà lloc el proper 31 de desembre a les 23:00h a l’església dels Jesuïtes del Carrer Casp de Barcelona, conduïda per Llorenç Puig SJ, delegat dels Jesuïtes a Catalunya, i Tere Iribarren, membre del centre d’estudis Cristianisme i Justícia.

El text sencer de la reflexió es pot llegir aquí en català i aquí en castellà. També podeu seguir el què es diu a les xarxes socials sobre aquesta reflexió:#RevolucióTendresa #RevoluciónAfecto

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.