Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claret) Estudis de Llengua és el darrer llibre del capellà i filòleg Josep Ruaix que acaba d'editar l'editorial claret. Aquesta obra és una recopilació, ampliada i actualitzada, d’una quarantena d’articles publicats per Josep Ruaix i Vinyet dins la revista Llengua Nacional des de l’any 1998 fins al 2015. De fet, constitueix un curs d’aprofundiment de la llengua i complementa manuals anteriors del mateix autor com Observacions crítiques i pràctiques sobre el Català d’avui (2 vols.) i Català complet (3 vols.).

De l'obra en podran treure molt profit els especialistes en tema lingüístic (professors, correctors, escriptors, tractadistes i, en general, persones interessades per la llengua). Els nombrosíssims exemples que conté en fan uns estudis intuïtius i pràctics, dins el seu nivell d’especialització i aprofundiment.

Josep Ruaix va començar la carrera eclesiàstica al Seminari de Vic. Al mateix seminari, l’any 1959 encetà la seva activitat com a ensenyant de català i s’elaborà ell mateix el material didàctic. El 1979 es llicencià en filologia clàssica a la Universitat de Barcelona.

Ha estat professor de català en nombrosos establiments i gràcies a la seva experiència, ha elaborat uns manuals per a l’aprenentatge de la llengua (El català en fitxes, etc.), amb exercicis molt didàctics i adaptats als diferents nivells i amb una gran popularitat. Fou membre de la Junta Permanent de Català de 1984 a 1988. Destaquen també les seves aportacions a la normativa lingüística. Ha publicat molts articles de caràcter lingüístic dins la revista Llengua Nacional, especialment des de l’any 1996 fins avui. Ha revisat la majoria de capítols de la Gramàtica de la llengua catalana elaborada per l’Institut d’Estudis Catalans.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.