Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Calendari de l'Ermità) L'edició del Calendari de l’Ermità 2017 porta novetats. Per primer cop incorpora el 'Calendari dels nens i les nenes', un desplegable pensat pels més petits on cada mes trobaran les dates més destacades del cicle festiu de l’any així com tota una sèrie de recomanacions i suggeriments per conèixer i gaudir de la natura i de les tradicions de la nostra cultura popular.

Amb divertides il·lustracions de Xavi Malet, el 'Calendari dels nens i les nenes' indica curiositats i observacions al voltant de la natura lligades a les estacions, com per exemple com les orenetes anuncien la primavera o la pluja d’estels s’esdevé en ple estiu. També destaca algunes de lesfestes més populars del nostre cicle festiu, com els Tres Tombs, Sant Jordi o els Sants Innocents, sense oblidar-se de tradicions tan populars com l’ou com balla, les cantades d’havaneres o la castanyada.

Continguts 2017

El Calendari de l’Ermità per a l’any 2017 inclou un nou calendari d’horticultura, jardineria i herbes remeieres on cada mes trobarem les recomanacions pel cultiu de l’hort i el jardí, incloent les herbes remeieres. També s'hi pot trobar un recull de versos signats per Pep Fornés, dedicats a cadascun dels 12 mesos de l’any, un textos evocadors i plens de sensibilitat.

A més a més, ofereix informacions astronòmiques (calendari diari de la sortida i posta del sol i la lluna, entrades de les estacions, calendari llunar per mesos, eclipsis i visibilitat dels planetes...); també la guia més completa que existeix de fires, mercats i festes majors, revisada i actualitzada, on s’anuncien més de 1.700 festes majors, 300 mercats i 200 fires tradicionals i rurals que es celebren durant l’any a Catalunya i Andorra.

I s'hi referencia el santoral català, revisat i actualitzat.

142 anys de trajectòria

El Calendari de l’Ermità és una publicació de caràcter tradicional i popular que compta amb 142 anys de trajectòria ininterrompuda, un fet que el diferencia d’altres publicacions i el fa especialment singular. Considerat un dels darrers exponents d’una tradició editorial de calendaris populars que arrencà amb força a la segona meitat del segle XIX, el calendari forma part del patrimoni etnogràfic català.

L’any 2015 i de la mà d’Edicions Morera, el Calendari de l’Ermità rep un nou impuls: s’edita en català i castellà, amplia i millora els continguts i es veu complementat amb la creació de la Col·lecció l’Ermità, que presenta quaderns monogràfics sobre cultura popular i tradicional.

El Calendari de l’Ermità surt a la venda cada any a principis del mes d’octubre.

Col·lecció l’Ermità

L’any 2015 es va iniciar la Col·lecció l'Ermità, dedicada a divulgar temes relacionats amb la tradició i la cultura popular catalana a través de quaderns monogràfics, pràctics i de fàcil lectura.

La col·lecció es va iniciar amb Cuinar en temps de crisi, de l’historiador i arxiver caputxí Fra Valentí Serra de Manresa, un singular receptari al voltant de la tradició culinària dels convents caputxins, que va tenir una gran acollida.

El novembre 2016 sortirà a la venda el segon quadern de la col·lecció, que sota el títol “Descobrim el Nadal” i de la mà d’Amadeu Carbó, especialista en cultura popular, farà un repàs i donarà resposta al a aquelles qüestions que sobre el Nadal ens hem preguntat més d’una vegada i sobretot vol ser una eina útil per interpretar-lo. Una contribució modesta però decisiva per posar en valor el Nadal i el cicle nadalenc i per extensió el nostre costumari.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.