Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Agnes Gonxha Bojaxhiu –nom real de la mare Teresa de Calcuta– va néixer el 1910 a Skopje, avui capital de Macedònia. Als vuit anys el seu pare va morir i es va traslladar a Irlanda per entrar a la congregació de les Germanes de Loreto. Amb elles va arribar a Calcuta per primera vegada, i mai més se'n va anar. Aquest diumenge el papa Francesc l'ha proclamat Santa.

La canonització del 4 de setembre es produeix dinou anys més tard de la mort de mare Teresa a l'Índia. Un procés que ha estat un dels més ràpids que es recorden al Vaticà. El procés no pot començar fins passats cinc anys de la mort, però en el cas de la Mare Teresa no va succeir ja que sant Joan Pau II va iniciar el procés de beatificació el 1998, un any després de la mort de la monja albanesa.

En un viatge en tren va sentir una crida a deixar-ho tot i a seguir Jesús, explicava la mare Teresa. El 1950 funda la congregació de les Missioneres de la Caritat, que compta avui amb prop de 4.5000 religioses a tot el món.

La presència a Catalunya

El 17 de juny de 1982 s'inaugura la primera casa de les Missioneres de la Caritat a Catalunya. Serà a Sabadell, al barri de Torre Romeu, on s'obre una residència per atendre ancianes de sectors desfavorits.

La casa, que era inicialment de lloguer, es trobava al carrer Noguera Pallaresa, i posteriorment es va traslladar a un altre lloc, al carrer Alfons Salas 47. Actualment l'obra de les Missioneres a Sabadell es troba a la Carretera Caldes 179.

El 1983 s'inaugura a Barcelona el primer menjador per a gent sense llar, ubicat al carrer Ferran 28, a l'església de Sant Jaume, en un locals cedits per l'arquebisbat de Barcelona.

No serà vint anys més tard, al juny de 2003, que les Missioneres de la Caritat poden inaugurar uns nous menjadors, situats a la part posterior de l'església de Sant Agustí, al barri del Raval, ja que les anteriors instal·lacions havien quedat petites i no complien cap normativa vigent.

A Sabadell a l'actualitat el centre actua com a llar d'acollida per a dones maltractades amb fills. Es tracta d'un centre de baixa exigència per a dones en situació d'emergència. El seu objectiu és l'acollida i acompanyament a tota dona i als seus fills per aconseguir el major grau d'autonomia. També compten amb servei de menjador social, dutxes, rober i assessoria jurídica i allotjament. Aquests serveis es duen a terme per voluntaris o per les pròpies internes.

A Barcelona, en ple barri del Raval, les Missioneres de la Caritat centren la seva activitat en procurar menjar, en dos torns, a persones necessitades. Diàriament, excepte els dijous, dia de recolliment, es dona de menjar a persones sense recursos.

Misses d'acció de gràcies

La canonització de la Mare Teresa és el reconeixement a tota una vida dedicada als altres, als més pobres d'entre els pobres. Dilluns 5 de setembre els bisbats de Barcelona i Terrassa, llocs amb presència de la congregació, celebraran misses d'acció de gràcies.

A Barcelona tindrà lloc a les 19h a la parròquia de Sant Agustí i estarà presidida per l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella; a Sabadell tindrà lloc a les 13h a la parròquia del Santíssim Salvador, i estarà presidida pel bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.