Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Condemna contundent als abusos a menors, acompanyament a les víctimes i prevenció. Però, a més, "el treball de les comunitats educatives, dels mestres i educadors, i dels pares i mares que fan confiança a les escoles cristianes, no pot quedar qüestionat per aquests casos que tots deplorem i condemnem". És el missatge dels bisbes de Catalunya que han difós aquest dimarts de suport a la comunitat educativa de l'escola cristiana. La nota conjunta s'ha elaborat en la reunió d'aquest trimestre de la Conferència Episcopal Tarraconense que han fet aquest dimarts i dimecres a Tiana.

Després de les denúncies que s'ha fet públiques a través dels mitjans de comunicació els darrers dies, els bisbes reiteren "la total condemna a qualsevol abús" i es "comprometem a lluitar contra aquesta plaga que destrueix tantes infanteses". Recorden que "les normes de l’Església són clares". Entre altres, demanen "actuar amb tolerància zero", "apartar cautelarment de les seves funcions les persones acusades" i "oferir tota la col·laboració a la justícia i a les autoritats civils". També remarquen el compromís de la Santa Seu en la promoció dels drets dels infants i la prevenció de qualsevol abús: "Aquest també és el nostre compromís i el de tota l’Església present a Catalunya".

En el reconeixement de la tasca educativa que realitzen les escoles cristianes a Catalunya citen explícitament els Maristes que "sempre s’han dedicat a l’atenció i a la promoció dels infants". Els bisbes creuen que aquest treball "no pot quedar qüestionat per aquests casos que tots deplorem i condemnem". De la mateixa manera "l’extensa xarxa d’institucions educatives que l’Església posa al servei de les famílies del país, creiem que no pot ser sotmesa a una permanent sospita".

Finalment fan una crida a la implicació de "totes les administracions, agents socials i institucions" en la prevenció dels abusos als menors, que "també afecta altres institucions educatives, de lleure, i també l’àmbit familiar".

Aquest és el text de nota de la Conferència Episcopal Tarraconense:

"Davant les denúncies d’abusos a menors en alguns centres educatius de Catalunya, de titularitat catòlica, que s’han fet públiques recentment, els Bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense reiterem la nostra total condemna a qualsevol abús, de qualsevol tipus, comès contra un infant o un menor d’edat.

El papa Francesc, com els seus immediats predecessors, ha repetit diverses vegades aquesta condemna i ha manifestat la seva proximitat a les víctimes. En comunió plena amb ell, ens comprometem a lluitar contra aquesta plaga que destrueix tantes infanteses.

Les normes de l’Església són clares. Ens demanen actuar amb rapidesa i decisió davant les denúncies, garantir la transparència i actuar amb tolerància zero. Entre altres mesures, seguint les indicacions de la Santa Seu, s’han d’apartar cautelarment de les seves funcions les persones acusades i oferir tota la col·laboració a l’acció de la justícia i a les autoritats civils.

L’Església ofereix tot el seu suport, atenció, escolta i acompanyament a les víctimes dels abusos, fins i tot en el cas de delictes que poden estar prescrits penalment. La Pontifícia Comissió per a la Protecció dels Menors, els darrers anys, ha realitzat una important tasca de promoció dels drets dels menors i de prevenció dels abusos en tots els àmbits, i especialment en aquells països amb menys sensibilitat sobre la protecció dels menors. Aquest també és el nostre compromís i el de tota l’Església present a Catalunya.

Constatem que els Germans Maristes i altres institucions realitzen una tasca social i educativa amb centenars d’obres arreu del món i sempre s’han dedicat a l’atenció i a la promoció dels infants. Les Diòcesis amb seu a Catalunya ens hem beneficiat de la seva tasca. El treball de les comunitats educatives, dels mestres i educadors, i dels pares i mares que fan confiança a aquestes Escoles, no pot quedar qüestionat per aquests casos que tots deplorem i condemnem. De la mateixa manera, l’extensa xarxa d’institucions educatives que l’Església posa al servei de les famílies del país, creiem que no pot ser sotmesa a una permanent sospita.

La prevenció dels abusos als menors és una qüestió molt greu que afecta l’àmbit escolar, però també afecta altres institucions educatives, de lleure, i també l’àmbit familiar. Totes les administracions, agents socials i institucions hem de comprometre’ns en una acció efectiva que comporti una gran regeneració ètica i moral de la nostra societat."

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.