Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(CR) "T’acollim amb tot l’afecte com a germà i t’oferim l’atenció pastoral que desitgis". Aquest és el missatge que el bisbe de Girona adreça a tots els turistes que passaran les vacances a la seva diòcesi. En un de les zones més turístiques de Catalunya, cada any el bisbe escriu una carta de salutació en diversos idiomes que es reparteix en les parròquies i en els centres turístics.

Francesc Pardo ofereix els serveis de les parròquies als qui comparteixen el catolicisme: "a les parròquies trobaràs el que necessites per cuidar la teva vida cristiana durant aquests dies". Però també obre els temples com un espai de silenci i recolliment per a totes les confessions i sensibilitats religioses. Alhora, convida a tots, que "en la natura i sobretot en les persones, descobrim la primera carta d’amor de Déu a la humanitat".

Com altres anys també els demana que "contemplis especialment com a germans els qui aquests dies et serviran i et faran possible una estada més agradable". I proposa als turistes "descobrir la nostra identitat, les nostres arrels profundament cristianes". Aquest és el text de la carta:

Carta als turistes 2015

Benvinguda, benvingut!

T’ho desitjo com a bisbe de l’Església Catòlica a Gi rona, indret que has escollit per passar uns dies o setmanes de vacances, cercant descans, nous paisatges, descobriments culturals o espais de festa per refer les forces del cos i de l’esperit.

Potser has trobat aquesta carta en entrar en alguna de les nostres esglésies – sigui per pregar , per celebrar-hi l’eucaristia dominical, o senzillament per visitar-la– o en algun dels hotels on resideixes. M’atreveixo a proposar-te alguns suggeriments, perquè certament aquests dies t’aportin allò que has somniat, i fins i tot allò que és inesperat, i que és un regal o do afegit.

Per això, primer ens presentem. La Diòcesi o Bisbat de Girona té el seu origen cap als segles III-IV. Sant Feliu i sant Narcís en són màrtirs insignes. Durant segles, l’Església a casa nostra ha actualitzat la missió del Senyor. Si ets membre de la nostra Església t’acollim amb tot l’afecte com a germà/na, i t’oferim l’atenció pastoral que desitgis. A les parròquies trobaràs el que necessites per cuidar la teva vida cristiana durant aquests dies. A nosaltres, la teva presència en les celebracions ens encoratja i ens fa experimentar la dimensió catòlica de la nostra comunitat.

Si ets membre d’altres esglésies i/o confessions cristianes et saludem amb una abraçada fraterna, re cordant que tenim un únic Senyor a qui servim, i que va preparant misteriosament els camins cap a la unitat plena. T’oferim els nostres temples perquè hi trobis espais de silenci, perquè hi puguis pregar , i perquè assaboreixis la bellesa de la fe expressada en tantes obres d’art.

Si professes una altra religió desitgem que descobreixis, per mitjà de les obres artístiques i culturals, que el fet religiós ha trobat el seu espai enmig dels nostres pobles i ciutats, signe de la seva importància per al present, i de la seva incidència per a la vida de les persones i pobles.

Alhora, tots plegats, en la natura i sobretot en les persones, descobrim la primera carta d’amor de Déu a la humanitat.

Tanmateix, no oblido els qui, cercant el tresor de la vida, no heu descobert la manifestació de Déu, o us ha semblat que no és una Bona Notícia. Que l’experiència del descans, de la bellesa i la visita al nostre patrimoni cultural siguin estímul per a la recerca de respostes a les grans preguntes de l’existència. El descans de cos i de l’esperit no està pas renyit amb la recerca, ans al contrari, hi ajuda.

Et prego que contemplis especialment com a germans els qui aquests dies et serviran i et faran possible una estada més agradable. Descobreix la nostra identitat, les nostres arrels profundament cristianes; meravella’t de les obres que la fe, la vida social i la cultura han aixecat amb una gran sintonia. Deixa’t impressionar per tot allò que veus i, sobretot, per les qualitats i valors de la nostra gent. Adona’t també dels reptes que tenim i compartim. Així no només seràs un visitant temporal, sinó un germà, un amic, algú que, aquí entre nosaltres, descobreix la seva llar.

Ho desitjo, ho demano al Senyor, i prego als diocesans que ho afavoreixin. Al vostre servei, amb el meu afecte i la meva benedicció. ✠

Francesc Pardo i Artigas, bisbe de Girona

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.