Vés al contingut
Catalunya Religió

(Arquebisbat de Tarragona) L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i el Museu Bíblic Tarraconense (MBT) presenten un prototipus d’experiència de difusió del patrimoni arqueològic de Tarragona, amb models tridimensionals digitals de la basílica paleocristiana dedicada al màrtir sant Fructuós.

Gràcies a la plataforma internacional Sketchfab, coneguda com el “youtube dels models 3d”, es pot navegar per models de realitat virtual elaborats per la Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC. D’aquesta manera es poden visitar les restes d’un monument que per diferents motius no sempre ha estat a l’abast de tothom.

L’eina també permet consultar l’estat de la recerca, atès que aquests models interactuen amb els portals dels projectes de treball que hi estan vinculats (BASÍLICA i PARTAR), i amb el repositori institucional de publicacions científiques i divulgatives de la recerca catalana (Recercat). S’estableix doncs un canal directe amb la investigació arqueològica més actual i s’obre la possibilitat, mitjançant subscripcions, de fer un seguiment de les novetats científiques i de difusió que puguin sorgir.

Es tracta d’un projecte de disseminació i de generació de nous continguts que neix de la intervenció arqueològica dirigida l’any 2014 per Josep M. Macias, Andreu Muñoz i Imma Teixell a la basílica paleocristiana descoberta per Serra Vilaró els anys 30 del segle XX. Fou en el marc d’un projecte de l’ICAC i del MBT i amb el suport de l’Ajuntament i l’Autoritat Portuària de Tarragona.

Els resultats d’aquest projecte es posaran al servei del projecte de difusió de 'La Ruta dels Primers Cristians de Tàrraco' per mostrar al món turístic i acadèmic una visió més profunda del patrimoni paleocristià de la ciutat. S’espera que aquest material sigui disponible en la web de la ruta i s’integri en l’audiovisual publicat a Youtube amb el títol La Tàrraco dels primers cristians, que ja s’ofereix en català, castellà i anglès.

“La Ruta dels Primers Cristians de Tàrraco' està impulsada pel Patronat Municipal de Turisme i aplega diferents institucions i equipaments com el Centre Tarraconense El Seminari, la Catedral de Tarragona, el MBT, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu d’Història de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, la Facultat de Geografia i Turisme de la URV i el Camp d’Aprenentatge de la Ciutat de Tarragona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.