Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Obra Social "La Caixa") Aquest dijous CaixaForum Barcelona ha estrenat en primícia El gran dia, la pel·lícula successora de la gran triomfadora dels premis César 2014 en la categoria de documental, Camí a l’escola, totes dues dirigides pel director francès Pascal Plisson. El documental, distribuït a Espanya per Abordar Casa de Películas, s’estrenarà el 29 de gener a 70 sales de tot el país.

Com a Camí a l’escola, El gran dia es torna a centrar en la vida de quatre joves de països remots del planeta que fa mesos i anys que es preparen per afrontar aquest dia un repte que ha de canviar per sempre les seves vides i apropar-los més als seus somnis. Una vegada més, el director francès s’endinsa en la realitat de dos nois i dues noies d’entre 11 i 19 anys per explicar una història commovedora i meravellosa sobre l’esforç humà, la importància de l’educació, la dedicació, l’esperança i el coratge.

El gran dia té el suport de l’ONG internacional per a l’ajuda de la infància Save The Children i dels principals fons i ens de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) dedicats a la infància i la cultura, UNICEF i UNESCO, respectivament, i l’Obra Social ”la Caixa”. Un suport nacional i internacional que reconeix el valor humà, educatiu i cultural d’un llargmetratge apte per a tots els públics, i especialment dirigit a infants i adolescents.

La pel·lícula, en la qual també han col·laborat la Fundació Atresmedia i Europamundo, es projectarà als cinemes de tot Espanya en versió original subtitulada en castellà i català, i en versió doblada al castellà, català i èuscar.

Pascal Plisson (1959, París) és un director i guionista autodidacte, guanyador del premi César al millor documental el 2015 per Camí a l’escola i autor de diversos documentals sobre la natura i Àfrica, com ara Els massai: Els guerrers de la pluja.

Quatre joves, quatre exemples d’esforç i constància

El documental narra la història de la Nidhi (15 anys, Índia), la Deegii (11 anys, Mongòlia), el Tom (19 anys, Uganda) i l’Albert (11 anys, Cuba), dues noies i dos nois procedents de diferents punts del món que, tot i les seves diferències, comparteixen la mateixa passió i perseverança per assolir les seves metes, millorar la seva situació i la de les seves famílies.

Les seves històries commouen pels reptes tan diferents que han d’afrontar i per als quals s’han estat preparant durant mesos i, fins i tot, anys: un examen d’accés de matemàtiques, una audició per a joves contorsionistes, l’examen final per convertir-se en guarda forestal i un combat de boxa per accedir a una prestigiosa escola.

La Nidhi vol ser enginyera. Viu al nord de l’Índia (Benarés) i la seva família no té prou mitjans per facilitar-li l’accés a la universitat. A més, el fet de ser nena a l’Índia constitueix un repte encara més gran. Tot i això, té una possibilitat de veure acomplert el seu somni: aprovar la «Súper 30», una prova a la qual anualment es presenten més de 5.000 aspirants i que només superen els 30 millors. Superar la prova li permetrà formar-se i preparar-se durant un any per a l’examen d’ingrés a la universitat.

La jove Deegii té un objectiu clar: es vol convertir en contorsionista professional. El seu somni és formar part d’un dels millors circs del món a Singapur. Per això, es prepara per a una audició que podria llançar la seva carrera. Si la supera, li donarà accés a un programa de formació en què podrà continuar els estudis i la formació. Després d’anys d’entrenament, la Deegii només té quatre minuts per convèncer el jurat que és una de les millors.

D’altra banda, el Tom vol ser guarda forestal. Després de dos llargs anys de preparació i estudi, arriba el moment de fer l’examen d’ingrés. Si el supera veurà acomplert el seu somni de treballar en la seva passió: la protecció del medi ambient i dels animals del seu país, Uganda, i més concretament del Parc Nacional Queen Elizabeth.

Finalment, El gran dia ens trasllada a la part pobra de l’Havana, on viu l’Albert. El jove somia de convertir-se en el millor boxejador de la seva generació. Per aconseguir-ho, l’Acadèmia d’Estudis de l’Esport l’ha d’acceptar. Allà podrà adquirir els coneixements necessaris sobre aquest esport i continuar la seva formació escolar. Però per poder ser acceptat ha de participar en la competició més important de la seva vida.

La localització dels personatges i el càsting van ser decisius en la construcció d’un documental. Després de temps d’investigacions i viatges, es van prioritzar històries reals, úniques, que mostraven el dia a dia del jove en la seva cultura (el seu entorn, medi ambient, família, llar, etc.). Els quatre protagonistes seleccionats no són actors. Es van fer entrevistes amb cadascun d’ells i els seus familiars: l’entusiasme i l’entrega de tots ells va ser un factor clau per a la seva elecció.

El gran dia, més enllà d’una pel·lícula

Fruit de la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”, la pel·lícula inspirarà un sòlid projecte educatiu que es portarà a terme a les escoles de tot Espanya. Dirigit, principalment, a l’alumnat d’entre 12 i 16 anys, el projecte té com a objectiu que els escolars descobreixin realitats diferents de les seves i puguin generar debat a classe sobre diversos temes que la pel·lícula aborda, com els valors de la perseverança, l’esforç i l’autosuperació.

La pel·lícula de Pascal Plisson recorda l’important paper que la família i la comunitat educativa tenen en la consecució dels reptes professionals dels joves, particularment, en països on el nivell de pobresa és elevat, així com la necessitat de l’educació en aquestes circumstàncies.

Les escoles i els centres educatius podran accedir a sessions personalitzades de visionament d’El gran dia, com també al seu material didàctic preparat, a través del formulari accessible al web www.elgrandia.org.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.