Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Parròquia de Santa Maria de Badalona) El proper dimecres 20 de juliol es compliran 50 anys de la mort del cardenal Anselm Maria Albareda (Barcelona, 1892­-1966), un dels religiosos catalans més influents a la Santa Seu i conseller de quatre papes: Pius XI, Pius XII, sant Joan XXIII i el beat Pau VI. Albareda va ser monjo i arxiver de Montserrat, abat titular del monestir de Ripoll, prefecte pontifici de la biblioteca apostòlica vaticana i un dels pares del Concili Vaticà II. Va ser un gran home d’Església i un gran protector del patrimoni cultural que, entre moltes d’altres iniciatives, va contribuir a recuperar la memòria del beat Ramon Llull i va salvar la biblioteca de Montecassino.

Malgrat aquesta trajectòria, Albareda és poc conegut i, per aquest motiu, des de la parròquia de Santa Maria de Badalona s'estan organitzant un seguit d'actes per recuperar aquesta figura. Albareda, barceloní de naixement, va anar a viure a Badalona d’infant i més endavant va ser declarat fill adoptiu de la ciutat.

El primer dels actes serà una missa solemne que es farà en la mateixa data que s'esdevé el 50 aniversari de la mort d’Albareda, el proper dimarts 19 de juliol. La missa es farà a la parròquia de Santa Maria a les 20 h i estarà presidida per representants de l’Arquebisbat de Barcelona i del Monestir de Montserrat.

A partir de setembre, i en data pendent de concretar, es farà la xerrada 'El Pare Albareda, llum benedictina per al món d'avui', en què Anton Torrents Mestre­ Albareda, renebot d'Albareda, farà un repàs pels fets més destacables de la seva biografia i pensament.

Després de la conferència, s'inaugurarà una exposició amb fotografies, correspondència i objectes històrics que la família d'Albareda conserva.

Properament s’activarà un perfil Twitter d’Albareda per anar desglossant el seu pensament i també es produirà un vídeo biogràfic.

Monjo de Montserrat, erudit i investigador

Albareda destaca per ser un eminent erudit, historiador i investigador dedicat a revisar la història del monestir de Montserrat, a examinar la presència de Sant Ignasi a la mateixa abadia o a aprofundir en els fonaments de la regla benedictina. Aquests treballs d'intensa i extensa investigació van ser certerament seguits per part del Vaticà.

"Per la Biblioteca Vaticana vull una persona que estimi apassionadament els llibres. I vostè els estima". Així va convèncer el papa Ratti, Pius XI, al pare Albareda perquè es fes càrrec de la Biblioteca Vaticana, una de les més importants del món (en aquella època comptava amb 1 milió de volums, 70.000 manuscrits, 6.000 incunables i 100.000 gravats) i que va dirigir durant gairebé 25 anys. Com a prefecte de la Biblioteca Vaticana va digitalitzar tot el fons bibliogràfic mercès a un acord amb la Universitat de Sant Louis (Estats Units) i IBM.

La passió per la cultura d’Albareda va portar­-lo durant la Segona Guerra Mundial a protegir el patrimoni de diverses biblioteques que van córrer perill de desaparéixer. És destacable la preservació que va fer del fons bibliogràfic de l'abadia benedictina de Montecassino, a Itàlia.

Montserrat, Catalunya i l'Església van ser els eixos conductors de la vida d’Albareda que, des de la seva posició a la Santa Seu, va assessorar els papes Pius XI, Pius XII, Joan XXIII i Pau VI. El conegut com Papa bo, sant Joan XXIII, va reconèixer la seva tasca creant­lo cardenal el 1962, fet que li va permetre participar al Concili Vaticà II. Va tenir una influència destacable al mateix Concili junt amb el Grup de catalans a Roma constituït per Higini Anglès, Manel Bonet, Miquel Batllori i el mateix Albareda.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.