Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) L’aportació principal de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, l’AUDIR, ha estat promoure el diàleg entre entre la gent, persones de diverses confessions. La feina dels líders religiosos és important i necessària però també cal afavorir la trobada entre les persones. Aquesta és una de les idees que es va destacar aquest dijous al vespre en l’acte de celebració dels 15 anys de l’AUDIR.

L’auditori del col·legi dels Maristes de la Immaculada de Barcelona es va omplir amb les persones i representats institucionals de diverses tradicions que durant aquests anys han participat en les activitats de l’associació.

Raimon Pannikar és l’ànima de l’Audir”, va explicar el director i un dels fundadors de l’entitat, Francesc Torradeflot. El filòsof de Tavertet va ser un dels primers a acollir la idea que després es va realitzar amb el Centre Unesco de Catalunya. Per això, l’acte va comptar amb la intervenció del periodista Antoni Bassas, que va comptar amb els comentaris mensuals de Panikkar al matinal del Catalunya Ràdio. Bassas va remarcar l’interès que van despertar aquestes converses. Va retratar el perfil d’una persona a qui “li molestava molt la pregunta ‘i això de que serveix?`”; una persona contra l’utilitarisme però que no era “un asceta estèril”. Per Bassas, el que en podem aprendre d’ell és “superar el nostre egoisme”.

L’acte va visualitzar algunes concrecions d’aquest diàleg interreligiós amb la gent. Per això va comptar l’actuació de la Coral Interreligiosa per la Pau, una de les iniciatives promogudes per l’AUDIR. També es va fer una taula rodona de testimonis i es va presentar un dels projectes amb els que treballa el grup jove: “La nit de les religions”. La proposta que volen tirar endavant és fer una jornada nocturna de portes obertes dels centres religiosos, amb un format semblant a la Nit dels Museus i amb activitats organitzades per diverses confessions.

L’acte també va tenir les intervencions del director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, i d’un dels impulsor de l’AUDIR des del Centre UNESCO, Fèlix Martí. “És una de les millors experiències europees de diàleg interreligiós”, va assegurar Martí.

En la presentació de la tasca de l’entitat, Francesc Torradeflot va destacar que “la columna vertebral de l’Audir són els grups de diàleg interreligiós”. Una xarxa en la que hi pot participar qualsevol persona sense que se li demani cap representativitat concreta de la seva confessió. Els grups s’han anat estenen per àmbits temàtics i pel territori. També va explicar altres activitats com l’edició trimestral de la revista Dialogal o del calendari interreligiós, o els materials divulgatius i pedagògics sobre la diversitat religiosa.

Una de les principals iniciatives que va promoure l’AUDIR va ser la celebració l'any 2004 del Parlament de les Religions del Món a Barcelona. Una trobada internacional que després ha tingut continuïtat en sis edicions del Parlament Català de les Religions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.