Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR/Montserrat) “La nostra celebració litúrgica i l'espiritualitat de les nostres parròquies no seria el que és sense Montserrat”. Són paraules de l'arquebisbe Lluís Martínez Sistach en l'acte de lliurament del primer Memorial de Pastoral Litúrgica Pere Tena que el Centre de Pastoral Litúrgica ha atorgat aquest dimarts a l'Abadia de Montserrat.

El premi reconeix la tasca d'aquest monestir benedictí en la promoció de la litúrgia, tant en l'àmbit pastoral, com per la difusió dels textos litúrgics al gran públic, sigui amb nombrosos estudis i traduccions o a través de la música i la celebració dels oficis.

L'abat Josep M. Soler en aquest vídeo valora el premi com un reconeixement als monjos que els han precedit, així com un estímul a donar continuïtat a la seva feina. També explica què és el que fa que l'aposta litúrgica del santuari, des de la simplicitat, sigui atractiva per tanta gent: "El que atreu de la litúrgia de Montserrat és que penetra dins de la persona".

Per la seva banda, el president de l'entitat convocant, Jaume Fontbona, considera que atorgar la primera edició d'aquest premi a l'Abadia “marca el sentit del memorial”. I situa la vàlua de Pere Tena en el fet de viure la importància d'aquests gestos i paraules que ajuden a celebrar la fe cristiana.

L'acte ha començat amb la celebració de la missa conventual, marcada per la festa de santa Escolàstica, germana de Sant Benet. L'eucaristia, presidida pel bisbe de Sant Feliu Agustí Cortés, ha estat concelebrada pel pare abat, que ha agraït el reconeixement en l'homilia, i pel bisbe d'Urgell Joan-Enric Vives en tant que responsable de Litúrgia de la Conferència Episcopal Tarraconense.

La convocatòria del memorial és un homenatge a Pere Tena, un dels fundadors del Centre de Pastoral Litúrgica i també la persona que va propiciar la creació de l'Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, que té la peculiaritat de ser l'únic fora de Roma ofereix llicenciatures i doctorats en aquest àmbit d'estudi.

Tant l'Abadia de Montserrat com el CPL han reconegut que tenen la mirada posada en el centenari del Primer Congrés Litúrgic de Montserrat, que tindrà lloc a Montserrat la primera quinzena d'abril.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.