Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) La sèrie televisiva Merlí –estrenada aquest passat curs– posava damunt la taula la filosofia com a generador de pensament crític. En un moment en què les humanitats, i especialment la filosofia, es veuen amenaçades, una ficció en ple prime time mostrava que la filosofia no es pot estudiar, sinó que ha de comprendre’s. Curiosament l’Abadia de Montserrat ja fa tres anys que persegueix el mateix objectiu, el de posar la filosofia en l’imaginari, i sobretot l’imaginari del jove, a través de les trobades dels Amics de la Sofia. El proper cap de setmana –del 8 al 10 juliol– se celebra una nova trobada, un espai per desenvolupar la capacitat crítica i l’argumentació.

Des de Roma, mentre estudiava la llicenciatura en filosofia, el monjo Àngel Pons va copsar que els joves amb els qui mantenia sovint contacte electrònic s’interessaven molt per la filosofia. “La primera trobada la vam fer el juliol de 2013 i érem cinc persones i jo mateix”. D’una trobada d’un sol dia per veure què es podria fer, s’ha passat a tres trobades anuals de dos dies i un bon grapat de joves participants.

El debat, la base de les trobades

La dinàmica de les trobades es basa en els debats, un per dia, preparats i presentats sovint per algun dels joves que ja ha participat anteriorment de les trobades; també hi ha moments per les dinàmiques de coneixença, “passejar per la muntanya i activitats lúdiques, com visionar pel·lícules i anar a la piscina”.

No solen tenir un tema fix, tot i que alguna vegada han fet algun monogràfic, però aquesta llibertat permet que vingui més gent que potser té interès en algun dels debats concretament. Tot i que el perfil de participant és heterogeni, sí que tenen alguns trets distintius: “Normalment són estudiants de batxillerat o universitat que tenen entre 15 i 20 anys”. Tot i això, la diversitat d’edats dels joves també és una oportunitat, ja que “ningú s’ha de sentir exclòs i per això tenim activitats de tot tipus”.

Capacitat crítica i argumentació

Però què pot aportar avui a un jove la filosofia? Pons no dubta: “la capacitat crítica, la capacitat de posar qüestions al que ens està arribant a través de la nostra societat de consum, a través dels mitjans de comunicació o inclús a través de la política”. En concret amb les trobades dels Amics de la Sofia el que es pretén “és aprendre a raonar, a argumentar les pròpies visions, les pròpies opinions, escoltar els altres i saber matissar allò que t’han dit”.

A pesar del mal tracte que darrerament està patint la filosofia en els plans d’estudi, Pons afirma que els nois que participen de les trobades demanen ser més escoltats i tenir espais de diàleg: “Molts dels nois diuen que a classe els donen molt temari però que no poden expressar les seves opinions, no poden contrastar”, en definitiva, “no poden fer filosofia”. Pons recorda que “una cosa és escoltar filosofia, i una altra cosa és fer-ne. Precisament aquestes trobades que fem, humilment, volen posar la filosofia en pràctica”.

L'Atri dels Gentils de la filosofia

I per què a Montserrat? Com encaixa en la missió d’un monestir benedictí aquest tipus d’iniciatives? “Montserrat sempre ha estat al servei de la gent i del poble de Catalunya. Aquestes trobades no són unes trobades catequètiques o pastorals, que són la majoria d’activitats que es fan aquí, per a gent ja d’Església”. A la trobada el qui vol pot anar a missa, se li dóna la possibilitat, però no és obligatori. “Són unes trobades pensades per a qualsevol tipus de jove, una mena d’Atri dels Gentils de la filosofia”, aquell contacte amb la gent que no creu.

A les trobades participen nois i noies que es declaren ateus o agnòstics, nois fins i tot no batejats. “Penso que això és molt important, obrir-nos a realitats de la societat que van més enllà de l’Església o dels propis creients, no per adoctrinar-los, sinó perquè se sentin acollits a Montserrat i perquè aprenguin a raonar i argumentar les seves pròpies conviccions”.

Per inscriure’s a la trobada cal enviar un correu electrònic a amicsdelasofia@gmail.com

[Fotografia: Amics de la Sofia]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.