Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Festa de final de curs atípica. Divendres i dissabte els alumnes de secundària del Col·legi Claver - Raimat es posaran a la pell d'una família de refugiats. La proposta lúdica de l'AMPA de l'escola, que cada any organitza un 'Geocatxing-ESO', tindrà aquesta vegada una intenció social amb traces espirituals.

Llibre de família en mà, i per grups de cinc alumnes, els 265 participants afrontaran les conseqüències immediates de la guerra. Fugida, reagrupament familiar, pas de frontera i acolliment en un camp de refugiats. Serà un joc de més de 30 hores, amb pernoctació inclosa, que beu de la tradició de lleure educatiu del nostre país.

L'objectiu: deixar petjada i sensibilitzar els joves: “Volem que sigui una experiència vital”, explica des de l'organització en Sergi Rossell. Diumenge feien l'última reunió els 45 pares i mares implicats, després de tres mesos de preparatius i de tot un curs de donar-hi voltes.

I és que l'enllaç solidari que l'escola dels jesuïtes de Lleida té amb el camp de refugiats a Maban, al Sudan del Sud, ha inspirat aquest 'geocatxing'. Tal com ja ho va fer amb l'espectacle teatral Jambatan, el mes d'abril, i que va implicar tota la comunitat educativa amb el Servei de Jesuïtes als Refugiats.

“Elevar el pensament a Déu”

La nova proposta porta per títol 'La recerca de l'essencial' i va més enllà d'una gimcana que enllaça proves físiques o d'estratègia. També inclourà espais per a “digerir les emocions i els sentiments que genera empatitzar amb la realitat dels refugiats”. És el cas de l'espai 'Herbes de Maban', al vespre, en clau de proposta meditativa.

La reflexió de caire religiós també l'assegurarà el jesuïta Roger Torres, que ajudarà els nois i noies a “elevar el pensament a Déu”. Bé sigui per tancar la primera jornada, com per obrir la segona, que comptarà amb “una acció de gràcies al nou dia”. Tota una diada que clourà al vespre, quan el 'camp de refugiats' s'obrirà a totes les famílies de l'escola. Rossell considera que “són moments que s'han d'aprofitar per denotar l'entorn confessional del col·legi”.

Avalats per l'ACNUR

L'equip de pares i mares és conscient que es tracta d'una proposta “delicada” perquè aborda “un tema molt sensible”. Però s'han bellugat i l'activitat compta amb el vist-i-plau de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats, l'ACNUR.

Un fet que esvaeix “aquell temor de presentar una activitat que pugui semblar una mica frívola, com simular la vida en una camp de refugiats”, comenta Sergi Rossell. I hi afegeix: “Fer-ho avalats per una entitat sòlida com l'ACNUR, ens donava una tranquil·litat absoluta”.

La proposta és una adaptació del projecte 'Passages', de 1995, amb què el Comissionat feia una proposta pedagògica perquè els joves tinguéssin major coneixements de la realitat que viuen les persones que marxen de casa a causa d'un conflicte militar.

Més enllà de Raimat

Aquesta festa de final de curs comptarà dissabte amb la presència de Joan Reventós, director del comitè català de l'ACNUR. La Companyia de Jesús ha escollit aquest marc per obrir a Catalunya la campanya #JoSocTerraDAcollida, que se suma a 'Hospitalitat', i que dijous la província presentarà a Madrid. Una iniciativa que coincidirà amb el dia internacional dels refugiats, que serà dilluns 20 de juny.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.