Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) Fa enguany deu anys que la Companyia de Jesús, a través de les seves escoles, apropa la realitat del flux migratori al seu alumnat de batxillerat. Ho fa a través d'unes convivències a Ceuta de set dies "per apropar, conèixer i trencar esquemes sobre la immigració". La quarantena de persones que ha participat aquest any acaba de tornar de l'experiència. Una setmana que "posa rostre i nom" al drama de la immigració".

Saida Francia és professora de tecnologia a Batxillerat a l'escola Jesuïtes de Casp. Acompanya els alumnes des dels inicis de l'experiència i explica com aquesta activitat traspassa el departament de Pastoral de l'escola, arribant a ser una activitat "que va més enllà i se situa al nivell de la formació social i humana".

Visita a la tanca de Ceuta

Aquesta darrera setmana 45 alumnes de 2n de Batxillerat d'escoles de Jesuïtes Casp, del Clot, de Bellvitge, Lleida i inclús Alacant, acompanyats de 6 monitors més alguns professors han fet l'estada a Ceuta. "Per una banda tenim xerrades que preparen antics alumnes que ja han fet l'experiència altres anys sobre el fet migratori. Després ens acostem a la tanca de Benzú, a Ceuta, i parlem amb la policia".

Un matí de convivència amb joves immigrants que han aconseguit saltar la tanca és un dels moments de l'experiència, i un altre dia visiten Tetuan per conèixer l'associació APISF que treballa amb nens del carrer".

Formar alumnat crític

El que pretén l'experiència i aconsegueix "és canviar la mirada". Saida deia a l'alumnat que ara cada cop que vegin una persona migrada, un venedor del Top Manta o llegeixin les notícies, "s'ho miraran diferent, es tindrà un punt crític".

El viatge a Ceuta "trenca prejudicis, esquemes i fa que els alumnes se n'adonin que els immigrants no fan un viatge de plaer, ni de turisme, sinó que es juguen la vida per poder sobreviure i arribar a Europa".

Però els promotors de la iniciativa tenen clar que "no es va a Ceuta a trobar solucions". ja que la solució no és fàcil, "però que si es pot tornar a Catalunya pensant que no es posaran més barreres per part nostre ja serà molt".

Un flux migratori que va en augment

La realitat a Ceuta és complexa i el flux migratori s'ha anat incrementant. Saida, que fa deu anys que acompanya grups d'alumnes, confirma l'augment d'immigració: "Els primers anys que hi anàvem el CETI de Ceuta no estava ple, ara està sobre saturat, potser arriba al 200% d'ocupació".

Un altre dels elements que visiten els estudiants i que ha acaparat moltes portades als mitjans de comunicació és la tanca. Saida constata que la tanca "aconsegueix provocar més morts, però el flux migratori no l'atura".

[Fotografies: Jesuïtes]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.