Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) El biblista català Agustí Borrell ha estat escollit Vicari General de l'Orde del Carmel Descalç. L’elecció l’han fet els membres del 91 Capítol General del Carmel Teresià que s'està celebrant a Àvila i que defineix les prioritats i els òrgans de governs d’aquest orde carmelita per als propers sis anys.

Fins aquest febrer Borrell havia estat superior provincial dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears, i va ser el darrer provincial arran de la fusió de les diverses províncies espanyoles dels carmelites. En el capítol provincial que va culminar la unió de les províncies, va ser escollit per formar part del govern de la nova província Ibèrica de Santa Teresa de Jesús. Actualment també és vocal de la junta de la Unió de Religiosos de Catalunya.

Ara, passarà a formar part de l’equip internacional d’un orde amb gairebé 4.000 frares presents a 120 països.  Elecció s’ha fet aquest dimecres, després que dimarts es renovés per un nou mandat el superior general, l’italià Saverio Cannistrà. El vicari general és el segona responsabilitat dins del govern de l'orde. 

Borrell és un dels biblistes més destacats de Catalunya i va ser un dels principals impulsor de la traducció i edició de la BCI (Bíblia Catalana Interconfessional), text que s’ha convertit en una de les principals referències bíbliques en català. Aquest dimarts precisament va internir en la presentació de la nova edició d'aquesta versió biblica popular. Des de desembre de 1997 és secretari de l'Associació Bíblica de Catalunya i va també va participar en l’edició del Nou Testament Grec-Llatí-Català. Ha publicat diversos llibres i articles, principalment sobre temes bíblics i d'espiritualitat carmelitana. També ha estat un principals organitzadors dels actes dels 500 anys de Santa Teresa a Catalunya.  

Des de Catalunya també ha coordinat el Congrés d'Espiritualitat, que ha celebrat quatre edicions, dedicades a sant Joan de la Creu (1991), Teresa de Lisieux (1997), Edith Stein (2003) i sant Pau (2009). Alhora ha estat un dels traductors al català del Llibre de la Vida de santa Teresa i del Càntic espiritual de Sant Joan de la Creu, publicats a la col·lecció «Clàssics del Cristianisme».

Agustí Borrell va néixer el 21 de desembre de 1959 a Caldes de Malavella (La Selva). Va estudiar Filosofia i Teologia a la Facultat de Teologia de Catalunya (Barcelona) i Sagrada Escriptura al Pontifici Institut Bíblic de Roma; títols de Batxiller en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya (1985) i de doctor en Sagrada Escriptura pel Pontifici Institut Bíblic de Roma (1998).

Des del curs 1996-1997 és professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, on ha impartit els cursos d'Introducció al Nou Testament i de Cartes Apostòliques, i ha ofert diversos cursos de Llicència en Sagrada Escriptura, la majoria sobre teologia paulina. També és professor dels Instituts Superiors de Ciències Religioses de Lleida i Barcelona. Ha impartit classes en altres centres acadèmics.

Entre les publicacions acadèmiques, cal destacar la tesi doctoral: The Good News of Peter 's Denial. A Narrative and Rhetorical Reading of Mark 14: 54.66-72 (International Studies in Formative Christianity and Judaism 7), Atlanta, Geòrgia: Scholars Press 1998. També ha publicat un comentari sobre el Parenostre.

Ha participat en l'elaboració de les Concordances dels escrits de sant Joan de la Creu (Roma: Teresianum 1990), i de les Concordances dels escrits de santa Teresa de Jesús (Roma: Editorials OCD 2000).