Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(Cristianisme i Justícia) El proper dilluns tindrà lloc l'acte d'inauguració de curs a Cristianisme i Justícia, amb l’arquebisbe de Tànger, Santiago Agrelo. Davant el drama humanitari que s’està vivint a la Mediterrània i en moltes fronteres d’Europa, Agrelo oferirà una paraula profètica sobre la crisi migratòria per obrir els ulls a una realitat que demana el compromís de tota la societat. Com garantir els drets humans i la dignitat de milers de persones que emprenen la travessa més dura de les seves vides cercant un futur millor?

L'arquebisbe Santiago Agrelo, gallec nascut el 1942, és missioner franciscà i arquebisbe de Tànger. Va entrar al noviciat dels franciscans amb 11 anys. Va estudiar Humanitats, Filosofia i posteriorment Teologia a la Universitat Pontificia de Salamanca i l’especialització en Litúrgia a Roma. L’any 1966 es va ordenar sacerdot. Va treballar ocupant diversos càrrecs dins de l’orde religiosa dels franciscans i de la diòcesi d’Astorga, fins que va ser nomenat arquebisbe de Tànger l’abril de 2007. Ja abans d’aquest destí havia desenvolupat diverses tasques de compromís social, acompanyant presos, treballant en barris marginals a Roma, col·laborant amb les religioses oblates en projectes de suport a dones prostitutes o dirigint un alberg per persones sense-sostre. Com a arquebisbe de Tànger, a més d’impulsar des de l’església programes d’atenció als migrants, s’ha significat per la seva defensa dels drets dels migrants i la denúncia de les polítiques de migració que no respecten els drets de les persones.

Línies de treball per al curs 2015-2016

La conferència del bisbe Agrelo marcarà l’inici de curs de Cristianisme i Justícia, centre d’estudis promogut pels Jesuïtes de Catalunya, que s’ocupa de l’anàlisi dels problemes socials i l’estudi d’una teologia compromesa amb la justícia, des de la realitat de les persones més vulnerables. En aquest acte es presentaran les activitats per a aquest curs. El centre intentarà donar esperança davant el risc de caure en el pessimisme i la ideologia del “no hi ha res a fer” amb el curs 'L’era del desànim', que buscarà les causes d’aquest desencís i ajudarà a percebre els motius d’esperança.

Des de l’àrea teològica s’ofereix la quarta edició del Curs d’Iniciació Teològica, que presenta una síntesi dels fonaments de la fe cristiana des de la perspectiva del diàleg fe-justícia i en un context de creixent secularització i pluralitat religiosa. D’altra banda, hi haurà un seminari sobre 'Església i memòria històrica' a càrrec de Jaume Botey; i Josep Cobo oferirà una lectura crítica del llibre Déu sense Déu. Una confrontació, on abordarà la crisi del Déu cristià en la societat contemporània.

Pel què fa a l’àrea social, els temes que centren alguns dels seminaris són l’augment de les desigualtats, els reptes de l’Àfrica subsahariana o les conseqüències del triomf del discurs neoliberal entre les elits d’Europa. El centre també engega la sisena edició del Curs d’Anàlisi de la Realitat Social (CARS) que vol ajudar a interpretar què està passant al nostre entorn, generar debat i entreveure alternatives.

Les qüestions més candents de l’actualitat tenen el seu espai al cicle 'Els Dilluns dels Drets Humans', coorganitzat amb Justícia i Pau i Mans Unides. S’hi parlarà del repte d’eradicar la fam, el dret a la lliure determinació dels pobles, el canvi climàtic o la crisi dels refugiats, entre d’altres.

Aquí trobareu el programa amb totes les activitats del curs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.