Vés al contingut
Catalunya Religió

Una mostra sobre la Sagrada Família a Roma uspiciada pel Pontifici Consell per a la Cultura, un diàleg entre el cardenal Ravasi i l’arquitecte Santiago Calatrava, una conferència sobre Gaudí i la seva època, i un concert de l’Escolania de Montserrat són algunes de les activitats organitzades per a la primavera vinent que refermaran les relacions Catalunya-Vaticà.

Aquest dimecres s’ha fet públic la signatura de l'acord entre la Fundació Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família, la Fundació Joan Maragall (FJM) i la Sociedad Estatal para la Acción Cultural Exterior (Seacex), a proposta i sota els auspicis del Pontifici Consell per a la Cultura, per tal d’organitzar conjuntament la primavera vinent una exposició al Braccio de Carlo Magno, dins la mateixa Ciutat del Vaticà a la Plaça de Sant Pere. La mostra reflectirà la importància monumental i espiritual de la Sagrada Família. Daniel Giralt-Miracle serà el comissari d’aquesta iniciativa.

Paral·lelament a la mostra també tindran lloc a Roma un seguit activitats institucionals i acadèmiques per donar a conèixer diversos aspectes de la cultura catalana i de l’església catalana –la del temps de Gaudí i l’actual-, que es faran possibles gràcies a la col·laboració de la Seacex i amb el patrocini de la Fundación Endesa i de la Fundació “La Caixa” i el suport de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició, que portarà per títol “Gaudí i la Sagrada Família de Barcelona: Art, ciència i espiritualitat”, es podrà visitar de l’1 d’abril al 15 de maig de 2011. Es plantejarà en sis capítols: Gaudí i la Sagrada Família; altres edificis de Gaudí; ciència i tecnologia a la Sagrada Família; Gaudí dissenyador d’objectes litúrgics; el missatge religiós de la basílica; i La Sagrada Família avui.

A través d’aquest recorregut se situarà històricament i artística la figura d’Antoni Gaudí i la seva obra, especialment la de la Sagrada Família, de la que s’analitzaran tant els seus aspectes tècnics com artístics i el missatge religiós que conté. Entre els objectes que s’hi trobaran hi haurà maquetes de l’època de Gaudí, plànols, mobles i objectes litúrgics dissenyats pel propi arquitecte procedents de les col·leccions del Museu de la Sagrada Família i de fotografies i audiovisuals.

Entre les activitats organitzades a Roma durant les dates de l’exposició destaquen el diàleg entre el cardenal Gianfranco Ravasi, president del Pontifici Consell per a la Cultura, i l’arquitecte valencià Santiago Calatrava, que tindrà lloc el dimarts 12 d’abril de 2011. El diàleg serà sobre arquitectura, fe i transcendència. Més endavant se celebrarà una conferència a la seu de l’Ambaixada espanyola davant la Santa Seu a Roma sobre Gaudí i la seva època.

Per cloure els actes de la cultura catalana a Itàlia i a la Ciutat del Vaticà, el 12 de maig de 2011 l’Escolania de Montserrat oferirà un concert a l’Església de Montserrat de Roma.

Aquesta presència catalana al Vaticà vol refermar els llaços de col·laboració amb el Pontifici Consell per a la Cultura, iniciats per la Fundació Joan Maragall en temps del cardenal Poupard, primer, i del cardenal Ravasi, actualment. També remarca el treball de diàleg fe-cultura que es fa des de Barcelona. Igualment, es donarà a conèixer Catalunya i el paper que hi juga el cristianisme. Amb l’exposició i els actes acadèmics i institucionals que se celebraran, les dues fundacions pretenen ampliar els continguts de la pròpia de caire cultural (art) i religiós (espiritualitat) i els més arquitectònics (ciència). També tenen l’objectiu de situar Gaudí i l’arquitectura religiosa en el context europeu actual.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.