Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Carla Herrero Nebot) Fa cinquanta anys que Bartomeu Bennàssar és capellà i des de fa uns anys també és escriptor. Fins ara es dedicava a esciure bàsicament sobre teologia, però la salut li va jugar una mala passada: un càncer. Escriure l’ha ajudat durant el procés i per això ha publicat dos llibres. El primer, Des de la finestra del càncer, parla sobre els mesos que va patir el tractament de quimioteràpia. El segon, A l’aguait de la vida, sobre la sensació d’aquests últims anys de malalt controlat. “Escriure aquests llibres ha estat una teràpia molt important”.

Mossèn Benàssar és completament conscient que la ciència pot ajudar molts malalts. Per això considera que “ha estat tot un detall que el papa accepti l’ús del preservatiu en ocasions puntuals”. Tot i així, al seu entendre es tracta “d’un pas molt petit, una petita obertura de porta que caldrà seguir obrint”.
 
Quan se li pregunta si la fe l’ha ajudat a superar la malaltia no sap què respondre. “La medicina, la fe, l’amistat, la ciència, els metges… Tot plegat m’ha ajudat. No ho sabria separar perquè tot està unit”. Creu que l’Església s’intenta fer present en el món dels malalts però diu que “els que realment ajuden són els equips de pastoral de salut”.
 
“Molts cops la societat no s’ha trobat amb una Església acollidora pel fet que aquesta no ha volgut estar al costat de la ciència”, afirma Bennàssar de manera contundent. A banda dels preservatius i la sida, posa un exemple ben clar: les famílies que no poden tenir fills i el fet que l’Església no s’accepta altra manera de concepció que no sigui la natural. És per aquest motiu que creu que “la part més burocràtica de l’Església aixeca murs que l’allunyen de la societat i dels malalts que la necessitin”.
 
El comentari del papa sobre els preservatius li ha semblat interessant, i també li agrada que Benet XVI parli de diàleg entre raó i fe, cultura i fe o ciència i fe. Però creu que aquestes paraules s’han de traduir algun dia nivell pràctic.