Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) La visita del Papa omple avui les portades dels diaris de Catalunya i de la resta d'Espanya. La majoria de rotatius destaquen que el Papa equipara la situació actual espanyola amb l'anticlericalisme dels anys 30.
 
Premsa barcelonina
 
'La Vanguardia'. El diari del grup Godó es volca en el Papa, amb un suplement de 128 pàgines titulat 'BXVI, el Papa de la Sagrada Família'. En la portada, una gran fotografia del Pontífex saludant anit als fidels des del balcó del Palau Episcopal. "Ja sóc aquí!", diu el titular del diari, utilitzant les paraules que a la Transició va pronunciar l'ex president de la Generalitat Josep Tarradellas quan va tornar de l'exili. El rotatiu posa de manifest que aquesta salutació "no estava prevista" i també ressalta que ahir el Papa des de Galícia va fer una crítica al "laïcisme radical" i que el Govern central, "sorprendido, evita una réplica instantánea".
 
'El Periódico de Catalunya'. També dedica la fotografia de la portada a la salutació de Benet XVI des del Palau Episcopal. El diari dedica avui el seu suplement dominical habitual, 'El Quadern del Diumenge', als afers religiosos, on 25 "artistes, polítics i religiosos exposen la seva idea sobre l'espiritualitat i opinen sobre el Papa". El diari inclou un reportatge de Josep Cuní ('A l'avió amb Ratzinger'), les últimes fotografies del temple de la Sagrada Família, i un article del teòleg Juan José Tamayo, titulat: 'El viatge, un acte de papolatria'.
 
'Avui'. 'Barcelona rep Benet XVI', diu el rotatiu en el seu titular d'obertura, en la que ressalta que "milers de persones donen la benvinguda al pontífex a la ciutat" i que "a Santiago va criticar l'anticlericalisme actual". Altres ítems de portada: la pàgina web especial que el diari ha creat per les eleccions autonòmiques, que Espanya tindrà menys pes en l'FMI i el viatge del president del Govern a l’Afganistan.
 
Diaris de Madrid
 
'El País'. És l'únic diari d'àmbit estatal que no obre amb la visita del Papa, sinó amb un tema propi, una entrevista de Juan José Millás al ex president del Govern, Felipe González. El segon titular de portada és per a Benet XVI: 'El Papa carga contra el laicismo en España', destacant que Ratzinger va comparar la situació actual espanyola amb l'anticlericalisme de la Segona República.
 
'El Mundo'. Aquest diari madrileny obre amb la visita de Santiago de Compostela i com l'ABC, utilitza també una fotografia de Benet XVI amb els braços oberts i amb la indumentària de pelegrí. El titular: 'El Papa ve España como campo de batalla entre "el laicismo y la fe"'. El diari dirigit per Pedro J.Ramírez també dedica un titolet de la portada a les paraules del president de la Conferència Episcopal Espanyola i arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela: 'En España y en Europa hay una cultura hostil hacia las familias'.
 
'ABC'. El Papa és l'únic protagonista de la portada del rotatiu madrileny. El titular no se centra en el missatge del Papa: 'El primer pelegrino', diu, i a la fotografia apareix el Pontífex amb els braços oberts i vestit la tradicional indumentària dels pelegrins que fan el Camí de Sant Jaume: capa, petxina i creu. El diari destaca que els eixos fonamentals del missatge papal van ser la defensa de la vida i de la família, les crítiques al "ferotge" anticlericalisme que recorda al dels anys 30, i la necessitat de reevangelitzar Europa.
 
'La Razón'. El rotatiu centra la portada exclusivament en la visita papal a Santiago, amb una fotografia que apareix el pontífex en una cantonada, i en el fons, una gran bandera espanyola. "El Papa advierte del 'laicismo agresivo' en España", assegura el diari del grup Planeta, que també destaca en portada que l'anticlericalisme vigent és com el que existia als anys 30, i la necessitat de reevangelitzar Europa i Espanya.
 
'Público'. El periòdic de Mediapro també obre amb les paraules de Benet XVI a Roma. 'El Papa viene en son de guerra', diu al titular d'obertura, perquè equipara la situació actual espanyola a la dels anys 30. El diari destaca en portada que "la asistencia de los actos en Santiago fue menor de lo prevista". A la fotografia, apareixen una parella de gais fent-se un petó als carrers de Santiago mentre circula el Papamòbil. Altres temes de portada: les prioritats de Mariano Rajoy i la visita del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, a l'Afganistán.
 
'La Gaceta'. Aprofita la portada per carregar contra el president del Govern. Així, el diari obre amb la crítica de Benet XVI al laïcisme, i després destaca: '...i Zapatero a Afganistán'. El diari dedica la fotografia de portada a la salutació al Papa del vicepresident primer del Govern central, Alfredo Pérez Rubalcaba, posant de manifest que Rodríguez Zapatero no hi era. El diari inclou un article del bisbe de Sant Sebastià, José Ignacio Munilla. Pagant 50 cèntims més, els lectors poden tenir una pulsera-rosari.
 
Premsa comarcal
 
'Regió 7'. El diari obre amb els resultats de la fira econòmica Mediterrània de Manresa, i dedica la fotografia de portada al Papa, en la que apareix el president de la Generalitat, José Montilla, saludant a Benet XVI. "Rebuda institucional i trencament del protocol", ressalta el diari comarcal, ja que el Papa va sortir a saludar als creients quan va arribar al Palau Episcopal. El periòdic ressalta també dos ítems relacionats amb la Catalunya Central: unes paraules del fundador de l'Escola Joviat, Josep Vilaseca, on explica les dues vegades que s'ha trobat amb el Papa al llarg de la seva vida; i que "l'orgue que avui sonarà a la missa s'ha creat a Collbató", al taller d'Albert Blancafort. 
 
'Diari de Girona'. El rotatiu obre amb la presó de Figueres, i dedica la fotografia de portada al pontífex, quan José Montilla va saludar-lo a l'arribada a l'aeroport d'El Prat. El titular: 'El Papa compara l'actual 'laïcisme' espanyol amb l'anticlericalisme dels anys 30'.
 
'La Mañana'. Aquest diari de Lleida amb prou feines dedica espai a la visita papal en la seva portada. Li dedica un dels titulars de la columna lateral de la portada: 'Las autoridades reciben al Papa en su llegada a Barcelona'. El rotatiu obre destacant que CiU vol que l'Aeroport d'Alguaire aculli una escola de controladors aeris i de pilots, i que el Marc Márquez aspira al títol en la prova de Moto GP d'avui al Gran Premi de València.
 

'El Punt'. Tan l'edició de Barcelona com la de Girona obren amb l'arribada del pontífex a Barcelona. 'Benet XVI ja és a Barcelona'. En l'edició de Tarragona, en canvi, és la segona notícia de portada, però amb el mateix titular. El diari ressalta que "des de l'aeroport del Prat es va dirigir a la catedral, on va beneir els centenars de feligresos que s'hi havien concentrat', que 'a Santiago va carregar contra la secularització i va comparar la situació actual amb la dels anys 30', i que la consagració de la Sagrada Família acabarà amb la benedicció de la façana del naixement.